Elg

Elgen er det største landpattedyret i Norge og har mye godt kjøtt. Mørnet elgkjøtt er veldig godt og serveres på mange middagsbord i høsthalvåret.

Elgen er et stort dyr og oksen (hannen) kan bli opp mot 600 kg. Da sier det seg selv at det er mye godt kjøtt som kan tilberedes på utallige måter. Elg er ganske likt oksekjøtt når det gjelder tilberedning. Det kan tilberedes som elgstek, kjøttdeig, elgkarbonader, elgbiff, elgskav og det smaker utrolig godt i ulike gryter. Kjøttet passer også godt til speking.  

Elgjakt har man drevet med siden steinalderen. Men det er en stykke fra datidens jaktgroper til årets velorganiserte jaktlag, men smaken er lik. Elgkjøtt er best om det får mørne før bruk. Det kan du gjøre selv ved å henge kjøttet et tørt og kjølig sted, uten sollys i minst 40 døgngrader (middeltemperatur x dager mørning = 40). Lar du kjøttet henge i ca en drøy uke ved 5 grader blir resultatet bra.  

Kjøtt fra eldre dyr, særlig okser, smaker mer av vilt enn unge dyr. Ønsker du å fjerne mye av denne smaken kan du legge kjøttstykket i eddikvann.

Elgkjøtt er magert og egner seg godt til frysing, men for å få det beste resultatet bør det tines langsomt opp. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar kjøttet tine i kjøleskapet. Det tar lengre tid, men resultatet blir også bedre. 

Elgkjøtt

Elgskav - elgkjøtt som er skåret i tynne flak og som passer utmerket til en deilig viltgryte. Elgskav er magert og egner seg godt til frysing, men får å få det beste resultatet bør det tines langsomt opp. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar kjøttet tine i kjøleskapet. Det tar lengre tid, men resultatet blir også bedre.

Elgbiff (indre- og ytrefilet) - Elg har både ytre- og indrefilet, noe som er et godt utgangspunkt for en deilig biff. Begge filetene er møre, magre og smakfulle. Et godt og sunnere alternativ til storfe biff. Biffen er best om den får mørne før bruk. Elgbiff er magert og egner seg godt til frysing, men får å få det beste resultatet bør det tines langsomt opp. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar kjøttet tine i kjøleskapet.

Elgstek - Elgstek er et godt og magrere alternativ til storfesteken. Ypperlig som søndagsmiddag. Den passer å servere både til mange og få, og den smaker utrolig godt. Før du setter i gang tilberedningen er det viktig at du tempererer kjøttet i minst to timer. Kaldt kjøtt i en varmekilde gjør at porene eksploderer og saften forsvinner. Stek steken på lav temperatur over flere timer, da får du saftig kjøtt. Elgsteken er best om den får mørne før bruk. Steken er mager og egner seg godt til frysing, men får å få det beste resultatet bør det tines langsomt opp. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar kjøttet tine i kjøleskapet.

Kvernet elgkjøtt - Kvernet elgkjøtt kan brukes som kjøttdeig eller karbonadedeig. Spe det kvernede elgkjøttet med litt fløte og du får saftige og smakfulle elgkarbonader. Kvernet elgkjøtt er magert og egner seg godt til frysing, men får å få det beste resultatet bør det tines langsomt opp. Dette kan gjøres ved at du for eksempel lar kjøttet tine i kjøleskapet.

Råvarer vilt