-
Grove glutenfrie pannekaker
Lett20-40 min -
Glutenfrie eplerundstykker
Lettover 60 min -
Glutenfrie havreflan
Lett20-40 min -
Glutenfrie kokoskaker
Lett20-40 min -
Glutenfrie småkaker med bringebær
Lett40-60 min -
Kakemenn uten egg og melk
Lettover 60 min -
Påskekake uten mel
Lettover 60 min -
Ragnhilds glutenfrie krumkaker
Lett20-40 min -
Smultringer uten melk og egg
Middelsover 60 min
Alternativ Mat for allergikere
Hos Jacob's finner du med allergi eller intoleranse et stort utvalg av allergivennlige produkter.
Jacob's fører i dag et av norges største utvalg på mat for deg med allergi eller matintoleranse. Vi tilbyr blant annet en rekke produkter uten melk, egg og gluten.
Plassering av varer
Varer for allergikere har vi primært plassert fire steder i butikken. Hovedplassering er ved helsekost, ferske kjølevarer i våre ferskvaredisker, soyaprodukter i melkedisken og frysevarer i frysedisken.
Cøliaki og hveteallergi
Rundt ti prosent av befolkningen har ulike former for overfølsomhetsreaksjoner mot mat. Glutenintoleranse eller Cøliaki er en slik reaksjon.
Glutenintoleranse, eller cøliaki, er en betennelsestilstand i tarmen forårsaket av glutenprotein. Hos en cøliaker fører glutenproteinet til en skadelig immunreaksjon i tarmen og har en glutenintoleranse må en ekskludere alle kornartene som inneholder gluten.
Norsk cøliakiforening har mange gode artikler og oversikt over glutenfrie produkter for deg med Cøliaki og hveteallergi.
Melkeallergi og laktoseintolleranse
Kumelksallergi er den vanligste typen allergi hos småbarn. Den innebærer at immunforsvaret reagerer på proteiner eller peptider (deler av proteiner) i melka. Behandling av melkeallergi innebærer fullstendig eliminasjon av kumelksprotein i kosten, både melk og melkeprodukter. I tillegg til at melkepulver, smør/margarin, fløte og lignende brukes som ingredienser i de fleste blandingsprodukter. Det er derfor viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye for å gjøre seg kjent med hvilke produkter som er trygge. Også melk fra geit, hest, bøffel og lignende bør unngås, da melkeproteiner fra andre pattedyr likner mye på kumelksproteiner.
Melk inneholder også melkesukker (laktose). Dette finnes i både kumelk og morsmelk, og det tåles godt av så å si alle de første leveårene. Ved laktoseintoleranse nedsettes toleransen for melkesukkeret gradvis fra barnet er 2-3 år gammel. Dersom barnet i alderen 3-10 begynner å få ubehag med magen ved inntak av melk, er det mer sannsynlig at det er snakk om en laktoseintoleranse enn melkeallergi. Laktose er ikke farlig, og behøver ikke unngås på samme måte som melkeprotein ved en melkeallergi, men mengdene bør modereres.
Eggallergi
Eggallergi er allergi mot proteiner som finnes i egg, både i hviten og plommen. De mest følsomme kan reagere på små rester på tallerken eller bestikk.
Selv små mengder av luftbårne proteiner av egg kan gi ubehag hos eggallergikere. Personer som er svært følsomme overfor egg vil kunne reagere når det tilberedes mat med egg.
Eggallergi er vanlig hos små barn. De fleste vokser eggallergien av seg i løpet av førskolealderen. Noen tåler egg i mat som er kokt eller stekt, men ikke rått egg. Eggallergi utvikles vanligvis ikke senere i livet.
I få tilfeller kan personer med allergi overfor egg heller ikke tåle kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det har ingen ernæringsmessige konsekvenser å unngå egg.
Kilde: Astma- og Allergiforbundet