Cøliaki og hveteallergi

Gluten er en gruppe proteiner som finnes i hvete, spelt, rug og bygg. Proteinene gjør gjærdeig luftig, smidig og lett å jobbe med. Enkelte tåler ikke glutenproteinet og har det man kaller hveteallergi/-intoleranse.

Cøliaki

Cøliaki er en tarmsykdom, der tarmvevet blir betent når det kommer i kontakt med gluten. Tarmskaden gir redusert opptak av næringsstoffer, og oppdages derfor ofte på grunn av feilernæring eller dårlig tilvekst hos barn.

Hveteallergi

Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på hveteproteiner i maten. Hvilke proteiner man reagerer på varierer, men oftest dreier det seg også her om glutenproteiner. Symptomene inntreffer gjerne tidlig i forbindelse med at fast føde blir introdusert. Prognosene er imidlertid gode. Over halvparten av barna har vokst av seg hveteallergien innen 8-årsalder.

Havre

Havre er en fjernere slektning av hvete, og tåles av de fleste med cøliaki og hveteallergi. Vanlig havre kan imidlertid inneholde litt hveteforurensning, og anbefales derfor ikke brukt. Man kan få kjøpt spesialprodusert glutenfri havre som kan brukes av både hveteallergikere og cøliakere.

 

Kilde: Astma- og Allergiforbundet