Gluten i mat

En viktig regel er å alltid lese ingredienslisten på matvaren nøye, fordi mange halvfabrikata og ferdigprodukter inneholder gluten. Her får du en liten oversikt over hvilke matvarer som inneholder gluten.

Norsk cøliakiforening har til enhver tid en oppdatert alfabetisk liste over alle glutenholdige ingredienser. Denne bør være med på handleturen, da det kan være en utfordring å huske alle ord som betyr gluten.

Gluten finnes i følgende matvarer:

  • Mel, gryn, hele korn, kim eller kli av hvete, rug, havre, bygg, triticale, dinkel og spelt
  • Brød, knekkebrød, flatbrød, lomper, kjeks, kaker, boller og liknende
  • Frokost- og kornblandinger, műsli og liknende
  • Pasta
  • De fleste ferdigsauser og – supper
  • Sprøstekt løk
  • Soyasaus
  • Maltholdige matvarer

Følgende matvarer inneholder ofte, men ikke alltid, gluten:

  • Puddinger og fromasjer
  • Griljert og panert mat, gratenger
  • Nudler
  • Fylt sjokolade, fylte drops, lakris og marsipan
  • Smågodt i løsvekt
  • Blandede, utspedde produkter av innmat som for eksempel pølser, fiskekaker, kjøttboller, leverpostei og liknende
  • Noen typer dressinger og marinader
  • Øl

Naturlige glutenfrie matvarer

  • Mange matvarer er naturlig glutenfrie:
  • Rene kjøtt- og fisk-, egg- og meieriprodukter
  • Grønnsaker, poteter og ris
  • Frukt (frisk og tørket) og bær
  • Olje, margarin og smør
  • Belgfrukter
  • Kokos, nøtter og mandler
  • Kakaopulver
  • Sukker og honning (honning anbefales ikke til barn under 1 år)

 

Kilde: Astma- og Allergiforbundet

Del