Deklarasjoner - for deg med allergi

Har du en matintolleranse eller kjenner noen som har det, er det ikke alltid lett å vite hva man skal se etter i varedeklarasjoner for å unngå allergiske reaksjoner. Her får du en liten oversikt.

Eggallergi

Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det kan noen ganger kan være egg i produkter der man ikke forventer å finne det. Egg deklareres som eggehvite, eggeplomme, eggepulver, ovalbumin og Lysozym (E 1105) fra egg. Lysozym kan føre til at de mest følsomme eggallergikere reagerer. Den brukes som konserveringsmiddel i noen oster.  

Vær spesielt oppmerksom på egg i: pannekaker, paier, kaviarmix, majones og majones salater, bakverk, boller penslet med egg, kjeks, kaker, farseprodukter av kjøtt og fisk, panert fisk og kjøtt, enkelte typer pasta og is, pateer og posteier, sauser og supper, puddingdesserter og fromasjer, vaniljesaus og vaniljekrem og i fylt sjokolade.

Melkeallergi

Melk er tillatt å deklarere som: kasein, kaseinat, myse, créme fraiche, fløte, fløteis, kjernemelkpulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, yoghurt og yoghurtpulver. Ingen tilsetningsstoffer (E-stoffer) inneholder melkeprotein eller laktose.

Vær spesielt oppmerksom på melk i: alle blandingsprodukter, som brød, pålegg, margarin, suppeposer, sauser, blandingsprodukter av kjøtt/ fisk, barnegrøter, fruktpuréer, kaker, kjeks, godteri osv.

Cøliaki/hveteallergi

Det skal stå tydelig i deklarasjonen dersom ingrediense inneholder gluten, men du bør allikevel være obs når det står: Hveteprotein, hvetekim, gluten, mel, grahamsmel, gryn, korn, kli, kruskakli, kostfiber, triticale, spelt, dinkel, durumhvete, rug, bygg, (vanlig) havre, couscous, bulgur, kamut, dhurra, malt, maltekstrakt, semulegryn, strøkavring eller nudler.

Nøtteallergi

Eksempler på navn slik det oftest står i ingredienslisten: hasselnøtt, valnøtt, paranøtt, cashewnøtt, mandel, pekannøtt, peanøtter/Jordnøtter, pistasjnøtt og makadamianøtt. 

I enkelte tilfeller kan det forekomme at små mengder allergener sitter igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. I noen tilfeller er det umulig å unngå en slik forurensing, og dersom bedriften i flere analyser finner spor av allergene ingredienser, til tross for at de ikke er tilsatt, hender det de merker med "kan inneholde spor av".

De aller fleste allergikere tåler en spormengde av det de er allergiske overfor. Spor av nøtter kan forekomme som en bit av en nøtt. Den enkelte allergiker bør i samråd med lege avklare om allergien er så alvorlig at også produkter merket med ”kan inneholde spor av” bør utelates fra kostholdet.

 

Kilde: Astma- og Allergiforbundet