Laktoseintoleranse

Matprat.no
Matprat.no

Laktose er et annet navn for melkesukker, altså karbohydrater fra kumelk og andre pattedyr. Noen tåler ikke laktose og får mageubehag når de får det i seg.

Melk inneholder melkesukker (laktose). Dette finnes i både kumelk og morsmelk, og det tåles godt av så å si alle de første leveårene. Ved laktoseintoleranse nedsettes toleransen for melkesukkeret gradvis fra barnet er 2-3 år gammel.

Gir ubehag i magen

Laktose er et disakkarid som består av to sukkerenheter, glukose og galaktose. For at melkesukkeret skal bli tatt opp fra tarmen og over i blodet må det først spaltes ned til sine enkelte sukkerenheter. Denne spaltingen skjer ved hjelp av enzymet laktase, som sitter ytterst på tarmtottene.

Hos individer med laktoseintoleranse er nivået av laktase så lavt at kun en liten del av laktosen tas opp fra tynntarmen. Ufordøyd laktose vil da passere videre til tykktarmen, der en del vil fermenteres av bakteriefloraen. Og dette kan skape ubehag i magen, men er ikke farlig.

Laktose er altså ikke farlig, og behøver ikke unngås på samme måte som melkeprotein ved en melkeallergi, men mengdene bør modereres.

 

Kilde: Astma- og Allergiforbundet