Produkter som inneholder melk

Alle blandingsprodukter, som brød, pålegg, margarin, suppeposer, sauser, blandingsprodukter av kjøtt/ fisk, barnegrøter, fruktpuréer, kaker, kjeks, godteri osv. kan inneholde melk. Les derfor innholdsdeklarasjonen nøye.

Melk er tillatt å deklarere med flere ulike ord i innholdsdeklarasjonen. Her får du en oversikt over hvilke. Det er også mange matvarer som i seg selv ikke inneholder melk som ingrediensprodukter, men som er merket med ”Kan inneholde spor av melk”. Det vil si at melk inngår i andre produkter som tillages i samme lokaler som, eller på samme maskin som, den aktuelle matvare.

Denne type merking betyr altså ikke at produktet ”inneholder litt melk”, men heller at det er en risiko for at aktuelle matvare kan ha kommet i kontakt med melkeprotein gjennom produksjonsutstyr eller luftforurensning.

De aller fleste melkeallergikere behøver ikke ta hensyn til denne type merking. Dersom det er snakk om alvorlige reaksjoner på små mengder må risikoen for slik forurensning imidlertid tas i betraktning. 

Trygge matvarer ved melkeallergi

  • Rent kjøtt, fisk, egg, kylling, både til middag og som pålegg
  • Alle grønnsaker, frukt, bær, nøtter og belgfrukter
  • Ris, pasta, potet, havregryn, og andre rene kornvarer og frø
  • Alle matoljer
  • Juice, nektar, saft, brus, te, kaffe

 

Kilde: Astma- og Allergiforbundet

Del