Jevning til saus

Jevning er det som gjør en saus eller suppe tykk. Vi har tre hovedtyper med jevninger; kalde jevninger, varme jevninger og legeringer. Den vanligste jevningen er hvetemeljevning - enten lys eller mørk.

Lys hvetemeljevning (varm jevning) brukes til å jevne supper og sauser. Sviss like deler smør og hvetemel. Jevningen skal bare svisses litt uten å få farge. Denne jevningen holder seg fint i 14 dager i kjøleskapet (dekk til med plast). Jevning til 1 liter saus: 60 g hvetemel og 60 g smør. Så er det bare å gange opp.

Mørk hvetemeljevning (varm jevning) brukes til å jevne supper og sauser. Brun like deler smør og mel i en kjele til det får en gyllen farge. Jevning til 1 liter saus: 60 g hvetemel og 60 g smør. 

Potemeljevning (kald jevning) brukes til å jevne desserter, sauser og supper av frukt og saft. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Må ikke koke.

Jevning.jpg

Maizenajevning (kald jevning) brukes til forskjellige supper, sauser og wok. Røres ut i litt kaldt vann før det tilsettes og røres inn. Tåler litt koking.

Meljevning (kald jevning) brukes i varme retter sammen med vann for eksempel fårikål. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter, eller drysses over som i fårikål. Kan kokes.

Arrowrotjevning (kald jevning) brukes til klare supper og sauser. Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter. Kan kokes.

Mykt smør (kald jevning) kan piskes inn i krafter og sauser før servering. Må ikke koke.

Legeringer brukes i finere sauser og supper. Rett før servering piskes like deler fløte og eggeplomme sammen og tilsettes sausen/suppen. Det kan også brukes bare fløte. Må ikke koke etterpå.