Slik lager du hjemmelaget saus

Du kjenner uttrykket – sausen er halve matopplevelsen! Det er helt sant! Praktingredienser som naturlig kraft, meierismør, rømme, fløte, vin og hvitløk kan gi fantastiske sausopplevelser.

Det som er viktig med en saus er at den smaker godt, er kraftig og konsentrert. Smak til underveis og vent med salt til slutt. Her får du noen enkle, gode sausetips.

Kraft

Ofte står det i oppskriften at du trenger kraft. Denne kan du enkelt koke selv, eller kjøp ferdig kraft fra Jacobs utvalgte (den er kjempegod!). Men husk; dersom du tar deg tid til å lage kraft, så lag store porsjoner. Ikke tilsett så mye salt. Kok inn kraften (vannet kokes bort, men smaken blir igjen). Frys inn i små bokser/poser/isterningposer eller lignende - ta ut det du trenger etter hvert. Husk å merke det du fryser med dato og hva det er.

Kjøttkraft.jpg

Smakstilsettinger

Vin i saus gjør mye for smaken. Da er det viktig at den får koke godt. De fleste viner bør kokes inn slik at vi får bort "råsmaken". Ikke tilsett en skvett rett før servering. Da blir sausen rå og vond. Trenger sausen mer vinsmak, kan vinen kokes inn i et liten kjele og så tilsettes sausen!
Andre smakstilsettinger for egne spesialiteter kan være urter, hvitløk, søte bær, bitre bær, ost, rømme/fløte eller sprit/likør.

Jevning

Jevning er det som gjør en saus eller suppe tykk. Vi har tre hovedtyper med jevninger; kalde jevninger, varme jevninger og legeringer. Den vanligste jevningen er hvetemeljevning - enten lys eller mørk. Det er en varm jevning og består av like deler smør og hvetemel. 

Fremgangsmåten på hvordan du lager Hvit saus/bechamel, brun saus, smørsaus, hollandaise og viltsaus.