Inviter på Afternoon tea

Inviter noen venner og dekk opp til Afternoon tea

Inviter venner på lunsj og gjør litt ekstra stas ut av det med te, sandwicher, scones og petits fours. Dekk bordet utendørs eller inne, la teen trekke og fyll kakefatet i høyden med engelsk inspirasjon.

I England inngår teen i en rekke tradisjoner. For te er ikke bare te, men en samlebetegnelse på en rekke måltider basert rundt te-sort og tidspunkt. Den mest populære og videst adopterte tradisjonen også utenfor Storbritannia; Afternoon tea.

– Populariteten kan man jo godt forstå, med en skikk som involverer gode tesorter, delikate sandwicher, søt bakst og petits fours. I Norge har vi tradisjon for kaffe og bakverk når vi får besøk - der kan vi godt se til England for en videre horisont, noe vi merker at stadig flere gjør, sier Arild Johansen, butikksjef hos Jacob´s Holtet.  

Johansen har reist mye i England, blant annet i jobbsammenheng til produsenter av både te og tilbehør som inngår i spesialsortimentet. Der serveres Afternoon tea som et lett ettermiddagsmåltid, oftest mellom 15.00 og 17.00.   

– Det vanligste å servere til Afternoon tea er sort te, som Earl Grey, Assam og Darjeeling. I tillegg til klassiske urteteer som mynte og kamomille, sier han.

Afternoon tea.jpg

Riktig te til riktig tid

I hyllene i egen butikk har Johansen et stort utvalg av både te og produsenter. Butikksjefen gir en omvisning i teområdet der blant annet Taylors of Harrogate, økologiske Higher Living og Pukka trekkes fram. Dette er tesorter der bladene i seg selv, ikke tilsetning, gjør smaken.  

– Taylors har produsert te siden 1886 og leverer de klassiske sortene av høy kvalitet, både i teposer og løsvekt. Pukka har delt produktene inn etter tid på døgnet og funksjon, noe som har gjort dem veldig populære. Det går jevnt av alle merkene vi fører, men skulle jeg arrangert Afternoon tea i min egen hage ville jeg nok gått for Taylors Afternoon Darjeeling.

Darjeeling.png

Afternoon darjeeling
Taylors of Harrogate

Grunnet sin fine kvalitet og subtile ‘muscatel’ vinlignende smak blir Darjeeling-te ofte referert til som teenes champagne. Perfekt til Afternoon tea.

Pukka te.png

Lemon, ginger & manuka honey
Pukka

Økologisk urtete med en søt-krydret smak av sitronskall fra solmodne økologiske sitroner og ingefærrot – smaksatt med et hint av manuka honning. Koffeinfri.

HigherLiving.png

Ginger kick
Higher living

En varmende økologisk te laget av kun ingefær, sitronskall og ikke noe mer. Gir en varm følelse i kroppen etterfulgt av et oppfriskende "kick". Naturlig koffeinfri.

Harney tea.png

Hot cinnamon spice
Harney & Sons

Sort te med en nydelig blanding av kanel, appelsin og nellik. Dette er en sikker vinner om du liker te med masse smak! Bland den med litt melk, og vips, så har du en Cinnamon Latte.

Tilbehøret du lager selv

I tillegg til te, er hva som serveres ved siden av minst like viktig. Engelskmennene er store på søte kjekser, men til Afternoon tea hører også fingersandwich, scones og porsjonsdesserter til. Kjøkkensjef, kokk og konditor, Jeanette Slagstad, er opptatt av at et ordentlig teselskap i hagen kan forberedes uten mye om og men.  

 Scones er unnagjort på en halvtime, ingrediensene har man gjerne i kjøkkenskapet fra før. Sandwichene er også fort gjort, der er det viktigste godt brød og råvarer. Den klassiske med smøreost og agurk kommer man ikke unna, i sommerhalvåret er det også fint å bruke laks og spekeskinke, sier hun.  

Og legger til; 

– Selv er jeg veldig svak for syltetøy til scones. I England er det vanlig med de litt bitrere versjonene med blant annet appelsinskall, samt lemon curd. De syrlige toppingene balanserer ut de søte dessertene.  

scones.jpg

Den søte avslutningen

Bestiller du Afternoon tea på tehus eller restaurant, serveres det gjerne på et høyt kakestativ der sandwich ligger nederst og spises først, scones er plassert på midten, før dessertene topper det hele av. Her kan man gjerne “jukse” litt, mener Slagstad.  

– Dessert tar litt tid, og på Jacob's-kjøkkenet lager vi ferdige porsjonsdesserter som gjør det litt enklere å kaste seg rundt. Disse har fått en skikkelig boom og det blir særlig krise hvis vi ikke har panna cotta’en klar.  

I tillegg til panna cotta lager konditoren og teamet hennes ulike moussekaker, blant annet sjokolade og bringebær. Key lemon pie har også blitt godt tatt imot.  

– Det handler om å få inn litt luksus og feriefølelse i hverdagen. Wienerbrød er godt det altså, men å lage til ordentlig Afternoon tea med ulike elementer er både enkelt og litt ekstra stas. 

Jacobs dessertdone.jpg