Tørrmelk

Tørrmelk er tørrstoffet fra melk. Det er laget av frisk flytende melk uten noen tilsetningsstoffer. Melkepulver kan lages både av helmelk og skummet melk.

Produksjonsmetoden for tørrmelk er langt på vei den samme som for kondensert melk. Også her fjernes noe av vannet ved kondensering. Den kondenserte melken blir videre spraytørket, og alt vann fjernes til man sitter igjen med melkepulver. (Den kondenserte melken pumpes til toppen av et høyt Egron-tårn, hvor den så blir sprayet ned. De små melkedråpene passerer gjennom varmluft som tørker ut det resterende vannet, og melken lander som pulver).

Produktet blir langt mer holdbart enn vanlig melk, og det er lettere å ta med seg (for eksempel på tur). Pulveret er dessuten en nødvendighet i produksjon av sjokolade, margarin m.m.

En lettvekter i ryggsekken

Tørrmelk passer utmerket i bakst og varmretter, og egner seg godt som reservelager og turproviant. Tørrmelk er lettvekteren i ryggsekken for de som ferierer litt utenfor allfarvei. Helmelk veier hele 12 ganger mer enn tørrmelk. Pulveret kan brukes overalt hvor man har behov for melk i ulike matretter eller til varme drikker.

Melkepulver løser seg lettest opp i lunkent vann. Til bakst og pannekaker er det lurt å blande melkepulver med hvetemel før det tilsettes. Litt overdosering kan dessuten gi ekstra fylde i smaken. Kjøttdeig som tilsettes et par spiseskjeer tørrmelk kan spes mer.

Holder seg i 3-4år 

Melkepulveret er fullt brukbart i både 3 og 4 år, dersom uåpnet og oppbevart på et tørt og kjølig sted. Åpnet pakke bør brukes innen 2-3 uker, og lagres tørt og kjølig. Melkepulveret er pakket i en foliepose som gir pulveret god beskyttelse. Posen blir lukket ved "gass", som gir pulveret lenger holdbarhet.

 

Kilde: melk.no

Råvarer langtidsholdbar melk