Norske hvite oster på ostebordet

I dag produseres det mange gode hvite oster i Norge, og både norsk raclette, chevre, cheddar og mozzarella er å finne i butikkhyllene. Vi har samlet ni av våre favoritter.

Mild Mester

Fra Tingvold, halvfast hvitmuggost. Dette er ikke en brie, selv om den likner. Smaker litt nøttaktig, lett syrlig – må smakes. Flott til tapas, terninger i salaten og spennende på kjeks og ostefatet.

Raclette og cheddar

Fra Thorbjørnrud, en spennende produsent som lager både cheddar og raclette. Cheddaren er fyldig i smak og kjempegod. Bruk den i grillsesongen, på hamburgeren (perfekt!), riv den over lasagne og ha den på ostefatet. Raclett-osten Rød Ku, er imponerende god til nettopp raclette, og ble i 2018 kåret til en av verdens beste oster - men den hører ikke med på ostefatet. Thorbjørnrud kommer også med en kortreist mozzarella!

Høvding Sverre

Fra Orkdal Ysteri – de har flere gode oster, men Høvding Sverre er den beste. Den er en rødkittost og den lagrede er best – god til spekemat og på ostebordet. Skal spises som den er, god til tapas, toast og med skinke – en skikkelig «mauleost».

Røros ost kvitost, xtra vellagret

Fra Galåvolden Gård på Røros. Lagret i to år, veldig god til gratinering – myyye smak. Lett å bare spise – men det er mye ettersmak, ikke for ostepyser. Bruk den gjerne på en skikkelig hamburger. Prøv fiken til, du! Har Spesialitetmerket fra Matmerk.


Tips! Lag et tapasfat av hvite norske oster og norsk spekemat.

Holtefjell XO:

Fra Eiker, lagret i 12 måneder. Ha den til tapas, i salater, som den er på ostefatet med bobler til, til skinker, god med kvedemarmelade, en fruktsort som kan spises forvellet.

Beito Bukkehornkløverost:

Fra Beito Ysteri: Dette er osten for deg som ikke tåler nøtter, men liker smaken av det. Et frø som heter bukkehornfrø forvelles og brukes i osten. Slik blir osten en krydderost med deilig nøtteaktig smak. Passer på brødskiven, på ostefatet og i salaten.

Fjelldronning:

Fra Avdem Ysteri, dronningen av alle rødkittoster, upastaurisert. Kan brukes til raclette, eller en ost til tapas og skinker - kjempegod med honning! Litt luksus på hamburgeren? Har Spesialitetmerket fra Matmerk.

Chevre Kubbeost:

Fra Rueslåtten Ysteri – en myk, hvit geitost. Fantastisk god, kremete, frisk smak, mykere enn vanlig chevre, brukes som den er eller på grillede burgere. Topp på ostefatet og gjerne på pizza. Og med fiken armelade, selvfølgelig, eller balsamico.

Stavsfjell Kvit Geitost:

Fra Lega, en mild og fast hvitost av geitemelk. Osten er laget av dagsfersk morgenmelk som er pastaurisert. Den er god på brødskiven med ostehøvel eller kniv og spennende på ostefatet. Flott på pizza!

Prøv en hvit norsk ost på toppen pizzaen.