Godt tilbehør til ost

Når man velger tilbehør til ost må man tenke på at smakene skal komplementerer hverandre, ikke overgå hverandre. Her får du våre beste tilbehørstips.

Kjeks og brød

På et hvert ostebord finner du kjeks eller en type flatbrød. Skal du gå for noe sikkert anbefaler vi salte kjeks, rugkjeks eller speltkjeks. Olof Viktors Miniknäcke eller Mörsjö Deli tunnbrödchips er også gode alternativer. Ønsker du å servere brød til i stedet anbefaler vi mørkt rugbrød, fruktbrød, nøttebrød, müslibrød, olivenbrød eller baguette. Eller hva med bananbrød

Frukt

Til ost anbefaler vi søt og godt moden frukt som pære, aprikos, plomme, kirsebær, melon, fersken og druer. Gå gjerne for tørket frukt, som fiken, dadler og mango. Det gir mye sødme. Du kan også gå for frukt i sukkerlake, som for eksempel kirsebær, pære og fersken. Ellers er oliven, med sin salte smak, utmerket på ostefatet.

Nøtter

Knasende nøtter er supergodt til ost. Du kan fint server dem naturelle, men for å heve smaksopplevelsen et par hakk anbefaler vi deg å bruke nøtter som er salte og ristede (ikke til blåmuggost, da det blir for salt) eller honningglaserte. Prøv for eksempel Jacobs Utvalgte honningglaserte nøtter til. Ellers anbefaler vi pecannøtter, valnøtter, pistasjenøtter og paranøtter. Alle fungerer fint til ost, men valnøtter er best alene siden de har en veldig karakteristisk smak. Prøv også gjerne brente mandler til.

Honning

Akasiehonning passer utmerket til ost, enten alene eller sammen med nøtter og tørket frukt.

Sirup

Lønnesirup med panneristede valnøtter (usaltede), tørkede aprikoser og dadler og skivede mandler smaker godt til ost. Bl.a. brie. Eller hva med på prøve en ølsirup til blåmuggost eller gløggsirup til kittmodnet ost?

Ølsirup: Bland 7,5 dl sukker, 4 dl mørkt øl, 1 hel stjerneanis, 1 vaniljetang, saften av en halv sitron og 1 knivspiss finhakket chili i en kjele. La det småkoke på middels varme til det tykner. Kok til ønsket tykkelse. Sil og ha på sterilisert flaske eller glass (varmet i ovn på 140°C i minimum 20 minutter). Oppbevares kjølig og mørkt.

Gløggsirup: Kok opp 3 dl vann med 1 dl presset appelsinjuice og 2 dl sukker. Tilsett 20 hele, knuste kardemommekapsler, 20 hele nellik, 1 kanelstang og ingefær i tynne skiver etter smak. Småkokes ned til en sirup, ca. 35-40 min. Sirupen helles over osten før servering.

Chutney og marmelade/kompott

Til ost bør du gå for marmelader/kompott eller chutneyer laget av søte solmodne frukter som fersken og fiken. Mens chutneyen har biter å tygge på, sursøt smak og er krydret, er marmeladen og kompotten søtere og uten biter.

Tips! Prøv fikenmarmelade fra Gangstad gårdsysteri og pæremarmelade fra Litlestøl til blåmuggost. Gulrotmarmelade fra Litlestøl er også veldig godt til ost. Eller hva med å lage din egen fikenkompott?

Spekemat

Smaken og konsistensen til spekemat passer veldig godt til fete oster. Prøv deg frem for å finne dine favoritter.