Drikke til ost

Tine.no
Tine.no

Drikke til osten bør du velge etter hvilken ostetype du skal servere. Her har du en liten guide.

En hovedregel er å finne enten en match hvor ost og vin har noe av de samme smakene, eller en kontrast – hvor osten og vinen komplementerer hverandre. Her får du tips til hva du kan servere til noen kjente oster.

Jarlsberg, Edamer og Sveitser

Til faste og milde oster som Jarlsberg, Edamer og Sveitser kan chilensk Chardonnay eller en lett, tysk hvitvin være gode alternativer. Ren, god fruktighet og friskhet er egenskaper vinen bør ha.

Parmesan og St. Albray

Faste oster med godt med smak, som Parmesan og St. Albray, trenger følge av kraftige hvitviner, som for eksempel lagret Chardonnay fra Australia eller California. Har de riktig mye smak og god modning, kan du bruke rødvin som er noe utviklet, som en moden Nebbiolo eller en burgunder.

Ridder og Port Salut

Mange nye, spennende ølsorter går meget bra til oster! Dette er et kapittel for seg! Fetere, kittmodnede oster som Ridder og Port Salut er gode sammen med en smaksrik og fyldig hvitvin. Ønsker du rødvin til, bør den ha god frukt og friskhet, som du blant annet finner i en Sangiovese eller en Barbera. En vin som inneholder litt tannin er ikke noe problem å kombinere med kittmodnede oster.

Brie og Camembert

Mange nye, spennende ølsorter går meget bra til oster! Dette er et kapittel for seg! Bløte viner til bløte oster: finn en saftig, fruktig vin til Brie og Camembert. For eksempel en Beaujolais, Merlot eller Cabernet Franc.

Stilton, Gorgonzola og Roquefort

Til salte oster kan man gjerne ta en vin med litt sødme: man komplementerer smakene. Klassikere her er Stilton og Portvin, Gorgonzola med søt, hvit dessertvin, Roquefort med Sauternes, som er en søt hvitvin med hint av salt. Ellers er en tysk vin med litt restsødme ypperlig til de fleste faste ostene – bra til ostekveld fordi den passer til mange oster (men litt lett til blåmuggoster).

Münster

Osten Münster passer godt til vin fra Alsace - samme område er bra. Hvit Burgund med litt eik og god friskhet går bra til kraftige oster.

Ostefat

Frisk Sherry er et spennende valg til ostefatet. Velg fete, smaksrike oster som Manchego, Comté, Brie de Meaux, Munkeby og Den blinde ku sin Marrakech.

 

 
Kilde: Vinmonopolet.no og Colinda Lages