Norske blåmuggoster du bør smake

En ikke ubetydelig del av ostene i ostediskene hos Jacob’s er blå, mugne og smaker himmelsk. Vi har plukket ut syv stykker av slaget – alle norske og med vidunderlige egenskaper.

En tenker ofte på Gorgonzola og Roquefort når man hører ordet blåmuggost, men det finnes så mange flotte norske blå! Den mest kjente er Kraftkar, som i 2016 gikk helt til topps under kåringen World Cheese Awards og danket ut 3000 av verdens beste oster. I 2023 fulgte Nidelven Blå opp, og ble kåret til verdens beste ost i Worldd Cheese Awards som ble avholdt i Trondheim.

Blått i maten

Blåmuggost er ikke bare godt på et ostefat eller på et ostebord. Den gjør også alltid god mat enda enda bedre. Bruk den i sauser, dressinger, på den nystekte biffen, i salater, på pizzaen – og ikke minst på pastaen. De myke og kremete ostene er perfekte i varme sauser, og da peker Råblå fra Grindal Ysteri og Norzola fra Tine seg klart ut – begge smakfulle og fine.

Våre syv favoritter

Eggen spesial
Fra Eggen Gardsysteri i fjellbygda Vingelen i Tolga. En fast blåmuggost med mye smak, laget av økologisk kumelk. Egner seg til ostefatet og i salater – gjerne med rødbete og nøtter.

Selbu blå
Fra Tine. Lages i Selbu i Trøndelag og utviklet for norske ganer. Den er myk og kremaktig og har en aromatisk, fyldig smak. Passer til ostefat, salater, dressinger og til varm pastasaus. Deilig sammen med valnøtter, frukt og honning.

Fønix
Fra Stavanger Ysteri – Norges eneste by-ysteri. Modnes minimum tre måneder. Kan minne om Gorgonzola piquante. Kraftig smak - en ost for viderekommende. Gjør susen på pizza og biffen.

Nidelven blå
Fra Gangstad Gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag. En prisbelønnet blåskimmel-ost med en svært fyldig smak. Ble kåret til verdens beste ost i VM i 2023. Osten het tidligere Edel Blå, men byttet navn til Nidelven Blå. Deilig til brødskiven og ostefatet, spaghettisausen og på entrecôte.

Råblå
Fra Grindal meieri. Dette er en fast og kraftig ost. Finnes både av ren kumelk og en balnding av ku- og geitemelk. Var finalist i Det norske måltid i 2016 og vant NM-sølv i 2015 og 2016. Perfekt på kjøtt og meget spennende i sauser og dressinger.

Hitra blå
Fra Hitra Gårdsmat. En blåmuggost med sterk og syrlig smak. En gang for lenge siden var det en gjeter som glemte rugbrød og ost i samme pakning. Lenge etter fant han det igjen, og så at osten var blitt blå – en tilfeldighet som har ført til mye god ost. Prøv den på burger, i sausen og i dressinger.

Eggen Fjellblå
Fra Eggen gardsysteri. En variant med mildere smak enn Eggen Spesial. Fin til ostefatet og i sauser og dressinger.