Gouda

oluf.no
oluf.no

Gouda [Gauvda] stammer fra området rundt byen Gouda i Holland. Osten har sin historie helt tilbake til 1500tallet.

Varebeskrivelse

Det finnes ulike typer Gouda, som for eksempel: Gouda med karve - osten vi her snakker om er modnet i minst 4 uker før den eksporteres. Gouda med karve vil forandre smak, konsistens og farge i løpet av lagringstiden. Etter som tiden går blir osten fastere, mørkere i fargen og ikke minst, kraftigere i smaken.  

Vellagret Gouda - osten vi her snakker om er lagret i minst 26 uker. Lagret Gouda forandrer smak, konsistens og farge etter lagringstiden. Som ung er den lys gul, mild og smidig. Etter hvert blir den fastere, mørkere og ikke minst kraftigere i smaken. Man vil oppleve at den har en noe tykkere skorpe, dette er helt normalt. Når den er så vellagret som denne er, vil den ha en kraftigere smak og være noe tørrere.

Bruksområde

Gouda med karve er en god og spennende påleggsost, som kan skjæres med ostehøvel. Osten egner seg også utmerket til gratinering, fordi den har veldig gode smelteegenskaper. Karven vil da sette en spennende smak på retten.  

Lagret Gouda passer til ostebordet, salater, cocktailsnacks, som dessertost og til gratinering med sine veldig gode smelteegenskaper. Og ikke for å glemme; som pålegg – den kan skjæres med ostehøvel.


Utvalget kan variere fra butikk til butikk.

Råvarer fastost