Gode hverdagsretter med hvit fisk

Når man skal ha fisk til hverdags faller ofte valget på torsk, ørret og laks. Det finnes derimot mange flere muligheter blant torskens fettere og kusiner fra de store, kalde dyp. Vi snakker om lysing, isgalt, lange og brosme – fisk du som oftest får i våre fiskedisker.

De fire smakfulle fiskene lysing, isgalt, brosme og lange er både rimelige og enkle å tilberede. Med andre ord – perfekte hverdagsfisker!

Lysing

Lysing finnes i Nord-Atlanteren og i Middelhavet. Den kalles også ”svart- kjeft” og ”kolkjeft”, blir 80-140 cm lang og kan veie 3-17 kilo. Den har god bindeevne ved varmebehandling og skal stekes med skinnsiden ned!

Gode middagsretter med lysing:
Pannestekt lysing med blomkål, eple, chorizo og ovnsbakte poteter
Stekt lysing
Ceviche av lysing

Lysing.jpg

Isgalt

Isgalt er en dypvannsfisk – hvit og fast i kjøttet. Den fiskes i nordområdene, lever av reker (og preges smaksmessig av det) og svømmer på dyp fra 650 – 2000 meter. Den egner seg til det meste - kokt, stekt, i supper og wok, er rimelig og bør serveres med skalldyrsaus.

Gode middagsretter med isgalt:
Bakt isgalt med spicy rekesalat og asparges
Fisk- og skalldyrsuppe med stekte kamskjell og lysing

Isgalt.jpg

Brosme

Brosme fiskes i Nord- Atlanteren og langs norskekysten – gjerne i dype fjorder og langs kontinental- skråningen mot de store dyp. Den blir
fra 70-130 cm og veier fra tre til 20 kilo. Brosme er en god og rimelig matfisk, som også er mye brukt på restauranter.

Gode middagsretter med brosme:
Stekt brosme med krabbesaus
Ovnsbakt brosme med stekte grønnsaker og tomatsalsa
Ovnsbakt brosmefilet med ertepuré og fennikelpoteter
Sprøstekt bromse i wrap
Brosme ceviche

Brosmewrap.jpg

Lange

Lange finnes langs hele norske- kysten på 100-1000 meters dyp. Den kan bli opptil 210 cm lang og veie 45 kilo. Dette er velsmakende hverdagsmat med et bredt bruksområde. Den ligner på torsk, men smaker mer! 

Gode middagsretter med lange:
Frikassé av lange med urtehollandaise

Lange.jpg