Slik tilbereder du skrei

Skrei er mer enn bare skiver. Vi oppfordrer deg til å bruke hele fisken. Skreiens tilbehør som tunge, lever og rogn er en viktig del av et tradisjonelt skreimåltid. Her får du oversikten over hvordan du tilbereder de ulike delene.

Skreiskiver

En av de vanligste måtene å servere skrei på er å dele den opp i passe porsjonsstykker som trekkes i vann tilsatt salt, pepper og laurbærblad. Legg i fiskeskivene, kok opp og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den "flaker" seg, ca. 7-10 minutter.

Prøv tradisjonell skrei

Skreifilet 

Ypperlig råvare for en god hverdagsmiddag. Serveres stekt i panne. Salt og pepre torsken og stek med skinnsiden ned mens du hele tiden øser smør fra pannen over fisken. Enkelt og greit.

Prøv stekt skrei med ertepuré og soyanøttsmør

Tunge

Noen mener tungen er skreiens svar på oksens indrefilet. Det lille kjøttstykket er både velsmakende og saftig. I likhet med skreikjakene er tungepartiet ekstra kompakt. Serveres som regel panerte. Du kan bruke både griljermel, knekkebrød og brødsmuler til panering. Skyll torsketungene og tørk dem med tørkepapir. Knekk egg i en bolle og pisk godt sammen. Bland griljermel med salt og kajennepepper i en tallerken. Vend torsketungene først i egg, så i griljermel. Varm olje i stekepanne til den har god varme, og stek torsketungene til de er gyllenbrune og gjennomstekte. Server gjerne med tartarsaus - veldig godt!

Prøv wraps med torsketunger.

Lever

Lever er opp gjennom historien og den dag i dag brukt til tranproduksjon. Før i tiden gikk ofte fiskerene innom det lokale trandamperiet for å få seg litt tran etter dagens fiske. Dette regner man med har vært en av hovedårsakene til at fiskerne holdt seg forbausende friske gjennom vintermånedene. Det er viktig å rense leveren for sener og hinner og samtidig beholde stykkene nokså hele. Kutt den i biter, store sukkerbitstørrelser er ideelt. Skyll de ferdig delte leverbitene godt i rennende vann. Kok opp 6 dl vann med salt, 7% eddik, pepper, laurbærblad og løk. Legg i leveren og la det den trekke i 5-10 minutter til den er fast. Bitene kan også legges forsiktig ned i kjelen sammen med rognen.

Skreiens ulike deler.jpg

Rogn

En delikatesse for skreielskere. Et viktig del av Lofotens nasjonalrett, Skreimølja, sammen med skrei og lever. Det meste av rognen som kommer inn under skreifisket brukes til konsum, men mye går også til kaviar og posteiproduksjon. Skyll rognen godt i kaldt vann og pakk den stramt inn i matpapir, surr gjerne en hyssing rundt. Det forhindrer at den går i oppløsning. Kok opp vann og salt og la rognen trekke i 30-45 minutter, avhengig av størrelse. 

Hode

For mange er det en tradisjon og spise torskehode sammen med skreien. Det vanlige er å trekke hodet i vann og servere det sammen med fisken og det andre tilbehøret. Det er som regel bare kjøttet som spises og dette anses som en delikatesse.

Kjake

Skreikjake kan sammenlignes litt med breiflabb. Skreien bruker kjeven aktivt, kjøttet som sitter her er veldig fast i konsistensen. Flere synes at kjakene er den beste delen på fisken. Stek dem i medium varm panne med litt smør og olje i 1-2 min per side avhengig av størrelsene.

Prøv stekte skreikjaker med chorizo

Skreikjake.jpg

Ben og finner

Ben, hode og finner er perfekt å lage kraft på. Kok dem sammen med selleri, løk, purre, salt, pepper og laurbærblad i 30 til 40 minutter. Kraften kan du fryse til det står fiskesuppe på menyen.

Svømmeblæren

Svømmeblæren er full av proteiner og kan best sammenlignes med grisesvor. På fiskemarkeder i Kina selges faktisk svømmeblære fra skrei for 5000 kroner kiloen. Frityrsteker du den blir det ganske likt baconsvor. Skrap den fri for hinner og blod. Kok den på svak varme i 20–30 minutter til den blir helt myk når du klyper på den. Strekk den ut på bakepapir og tørk i ovn på 70 grader til den er pinnestiv, opptil ti timer. Knekk den opp i mindre biter og friter på 190 grader. Dryss på salt.

Skinnet

Skreiskinnet er også fullt av proteiner og passer utmerket til chips. Skrap av kjøttrester og kok det i lettsaltet vann i ca. tre minutter. Løft det forsiktig opp av vannet og strekk det ut på bakepapir. Tørk skinnet i ovnen på 70 grader varmluft til det er helt tørt, cirka to timer. Varm solsikkeolje til 170 grader og friter biter av skinnet i fem til ti sekunder. Legg på papir og ha på salt. Ypperlig som tilbehør til ulike skreiretter.