Tilberedning av hummer
Havets kardinal er en høyt skattet råvare. Her får du tips om hvordan du skal koke, rense og dele opp hummer. Å tilberede hummer er ikke så vanskelig.
Koking av hummer
Hvor lenge hummeren skal koke avhenger av størrelse. Så et tips er å veie hummeren før kokingen.
-
Kok opp rikelig med vann og salt, 50 g salt pr liter.
-
Legg hummeren i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Husk å legge på lokk, slik at vanntemperaturen holdes høy.
-
La hummeren få et raskt oppkok, deretter skal den bare trekke. Koketiden for hummer er 12 minutter for de første 500 g og så 8 minutter for de neste 500 g. Regelen sier at den er ferdig kokt når den har skiftet farge fra sort/brun til klar rød/orange, men dette må sees på som veiledende.
Oppdeling og rensing av hummer
For å dele hummeren trenger du en skarp kniv og en fjel.
-
Ta tak inntil klofeste og vri klørne av.
-
Del hummeren langsetter ryggsiden med en skarp kniv, start ved hodet og skjær bakover.
-
Deretter snur du hummeren og deler hodet på langs også.
-
Ta vekk paven (magesekken) foran ved hodet (den ligger som en pose, helt fremme i hodebryststykket) og tarmen som ligger langs ryggen som en mørkfarget tråd. Fjern også gjellene som ligger som ”grå fingre”, resten av hummeren er spiselig.
-
Knekk hvert ledd på klørne slik at det blir lettere å få ut innholdet. En hummergaffel er velegnet til å ta ut kjøttet med. Ta vare på skallene, og kok kraft.
Tilberedning av hummer
Hummer kan serveres naturell med loff, majones og sitron, men den kan også gratineres, grilles, brukes i suppe eller salat. Her får du noen gode tilberedningstips: