Tilberedning av hummer

Havets kardinal er en høyt skattet råvare. Her får du tips om hvordan du skal koke, rense og dele opp hummer. Å tilberede hummer er ikke så vanskelig.

Koking av hummer

Hvor lenge hummeren skal koke avhenger av størrelse. Så et tips er å veie hummeren før kokingen.

  1. Kok opp rikelig med vann og salt, 50 g salt pr liter.

  2. Legg hummeren i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Husk å legge på lokk, slik at vanntemperaturen holdes høy.

  3. La hummeren få et raskt oppkok, deretter skal den bare trekke. Koketiden for hummer er 12 minutter for de første 500 g og så 8 minutter for de neste 500 g. Regelen sier at den er ferdig kokt når den har skiftet farge fra sort/brun til klar rød/orange, men dette må sees på som veiledende.

Koking av hummer.jpg

Oppdeling og rensing av hummer

For å dele hummeren trenger du en skarp kniv og en fjel.

  1. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av.

  2. Del hummeren langsetter ryggsiden med en skarp kniv, start ved hodet og skjær bakover.

  3. Deretter snur du hummeren og deler hodet på langs også.

  4. Ta vekk paven (magesekken) foran ved hodet (den ligger som en pose, helt fremme i hodebryststykket) og tarmen som ligger langs ryggen som en mørkfarget tråd. Fjern også gjellene som ligger som ”grå fingre”, resten av hummeren er spiselig.

  5. Knekk hvert ledd på klørne slik at det blir lettere å få ut innholdet. En hummergaffel er velegnet til å ta ut kjøttet med. Ta vare på skallene, og kok kraft.

Oppdeling av hummer.jpg

Tilberedning av hummer

Hummer kan serveres naturell med loff, majones og sitron, men den kan også  gratineres, grilles, brukes i suppe eller salat. Her får du noen gode tilberedningstips:

Naturell hummer

Gratinert hummer

Hummersalat

Hummersuppe