Tips til sjømat i juletiden

Mange serverer tradisjonen tro juletorsk til jul, og glemmer alt det andre spennende som finnes i fiskedisken. Hos Jacob's finner du 20-25 fiskeslag i disken i løpet av uken, også til jul.

Ved siden av de "vanlige" hvite og røde fiskene, byr vi på godbiter som fersk piggvar, skatevinge, sverdfisk, red mullet, breiflabb, ishavsrøye og tunfisk. For ikke å glemme alle de gode skalldyrene og skjellene. Så hvorfor ikke prøve noe nytt i år?

Kveite - en god julefisk

Kveite er en fin fisk å servere til jul. Med så god fisk, har du en deilig, enkel rett bare med sandefjordsmør til. La fisken være stjerne på tallerkenen.

Kveiten egner seg også til graving. En marinade med appelsin og akevitt gir den en god smak av jul.

Smakfulle og imponerende småretter

Du trenger ikke lage en hel fisketallerken med masse tilbehør til gjestene dine. Lag små fat med forskjellige småretter, så kan man forsyne seg med det man har lyst på. Ceviche, bruschetta eller østers er utmerket til dette.

Ceviche er rå fisk marinert i sitrus. Du kan bruke flere typer fast fisk som torsk, laks eller brosme. Syren i sitrusen gjør at fisken fremstår som kokt etter å ha marinert en stund.

Bruschetta toppet med laksetartar, ishavsrøye eller røkelaks passer også godt som en del av et større tapasbord eller koldtbord. Eller hva med østers? Server dem naturelle, med rødvinseddik, trøffelolje eller med noe så enkelt som ferskt rugbrød med rørossmør.

Potetlefse med vellagret rakfisk, rømme og rødløk er også veldig godt. Eller prøv for eksempel å tilsette litt kokte poteter i pannekakerøren, ta på litt salat, rømme og sitron og rulle tynne skiver av røkelaks til små roser som du legger på toppen. Et siste tips er ganske enkelt å kjøpe en god loff, piske opp litt rømme med dill og sitron og ha det til Kalix-løyrom.

Jordskokksuppe med kongekrabbe er et godt alternativ til alle julens kjøttretter.

Forretter fra havet

I julen blir det ofte mye kjøttmat, og behovet for noe lettere melder seg gjerne. En jordskokksuppe med kongekrabbe er utrolig smakfullt. Den kan spises som både forrett og hovedrett. Eller hva med kamskjell? Spør kokken.