Skreiens ulike deler - skreiskole del 2

Skrei er mer enn bare skiver. Skreiens tilbehør som tunge, lever og rogn er en viktig del av et tradisjonelt skreimåltid. Her får du oversikten over hva du bør servere om du får venner på middag.

Tunge

Noen mener tungen er skreiens svar på oksens indrefilet. Det lille kjøttstykket er både velsmakende og saftig. Serveres som regel panerte.

Hode

For mange er det en tradisjon og spise torskehode sammen med skreien. Det vanlige er å trekke hodet i vann og servere det sammen med fisken og det andre tilbehøret. Det er som regel bare kjøttet som spises og dette anses som en delikatesse.

Skreifilet 

Ypperlig råvare for en god hverdagsmiddag. Serveres stekt i panne. Enkelt og greit.

Skreiskiver

En av de vanligste måtene å servere skrei på er å dele den opp i passe porsjonsstykker som trekkes i vann. 

Rogn

En delikatesse for skreielskere. Et viktig del av Lofotens nasjonalrett, Skreimølja, sammen med skrei og lever. Det meste av rognen som kommer inn under skreifisket brukes til konsum, men mye går også til kaviar og posteiproduksjon. Serveres trukket i vann.

Lever

Lever serveres trukket i vann. Vannet er ved siden av salt og pepper gjerne tilsatt litt eddik og løk. Lever er opp gjennom historien og den dag i dag brukt til tranproduksjon. Før i tiden gikk ofte fiskerene innom det lokale trandamperiet for å få seg litt tran etter dagens fiske. Dette regner man med har vært en av hovedårsakene til at fiskerne holdt seg forbausende friske gjennom vintermånedene.