Fargefest på vinterfat

Når mørket legger seg som et teppe over landet, og kulden kommer blåsende, kan du lyse opp vinteren med fargerik mat. Her får du velsmakende oppskrifter fra en av landets beste, grønne kokker, sånn at du kan dekke bordet med farger i årets mørkeste tid.

Med plantebasert mat har du all verdens muligheter foran deg. Kanskje du i løpet av vinteren skal invitere til middag med flere retter eller ta med en rett til koldtbord?

Eller kanskje du bare vil lage en skikkelig god, sunn og fargerik middag til familien?

- Mange tenker at vegetarmat bare består av bønner og linser. Ikke for å snakke dem ned, bønner og linser kan være kjempegodt. Men det er så mange flere muligheter, forteller kokk Hanne Rutgerson hos Jacob's på Holtet.

Hanne Rutgerson.jpg

"Nøkkelen til å lykkes med plantebasert mat,
er forberedelser og gode råvarer. Ta deg tid til å bli kjent med ingrediensene."

Hanne, kokk Jacob's på Holtet

Med bakgrunn som kokk fra steder som Restaurant Einer, Palace Grill og
Vaaghals – i tillegg til å være en av de beste deltagerne i Årets grønne kokk 2020, vet Rutgerson hva hun snakker om.

- Nøkkelen til å lykkes med vegetar, er forberedelser og gode råvarer. Ta deg tid til å bli kjent med ingrediensene. Tenk på hvordan grønnsakens egenskaper kan løftes frem, ikke hvordan den kan brukes til å erstatte kjøtt eller fisk, oppfordrer kokken.

Sellerirotstek.jpgDet finnes mange grønne alternativer til klassiske middager. En kjøttstek kan for eksempel byttes ut med en sellerirotstek.

Løft smakene

- Planlegg hvilken retning du vil at smaken skal gå. Salt, søtt, spicy eller syrlig. Og ikke glem krydringen, minner hun på.

- Du ville aldri glemt å salte eller pepre et kjøttstykke. Sånn må du tenke med grønnsaker også. Du må forsterke smakene.

I tillegg til krydder kan også urter brukes til å løfte smakene. Vær raus med koriander når du lager asiatisk mat, gressløk er en god allround-urte og karse gir en deilig, pepperlignende smak – som mild pepperrot.

Vegansk alternativ

Vil du heller legge vekk alt av smør og egg, kan disse rettene også enkelt gjøres veganske. Brunet nøttesmør kan erstattes med en saus av soya og lime. Bruk olje til steking og kikerter som erstatning for egg.

- Det trenger ikke være stress. Gi råvarene kjærlighet, prøv deg frem og lek. Så kommer det nok til å gå bra, lover kokken.