Norske høstgrønnsaker

På høsten er en nødt til å ha norske grønnsaker som tilbehør til middagen. Ikke bare er de gode på smak, de er også fulle av næringsstoffer som kroppen din har godt av.

Ta for eksempel brokkoli, løk, gulrøtter, blomkål, nypoteter og kålrot. Dette er gode, sunne og smakfulle grønnsaker til middagen.

Brokkoli

Supergrønnsaken som passer til alt! Den milde smaken minner om asparges. Skjær litt av stilkenden og skyll den før du bruker den. Brokkoli er utmerket rå i salat, eller du kan ha den i gratenger, supper og pureer. Brokkoli trenger kort koketid, da bevarer du også alle de fantastiske næringsstoffene. Brokkoli er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Brokkoli skal oppbevares i kjøleskapet.

Løk

Fersk løk smaker friskt og godt og egner seg ypperlig til salater og helgrilling, samt til å kokes hel i supper og gryter. Dette er den første ferske løken vi får om sommeren, og den er, i motsetning til de fleste andre løk, ikke tørket. Løk har i uminnelige tider blitt betraktet som både mat og medisin. Løk er nemlig en helsebringende knoll som er full av svovelholdige stoffer. Disse hjelper blant annet leveren i å rense vekk kreftfremkallende stoffer. Oppbevar løken i kjøleskapet i en tett pose/boks så ikke annen mat tar smak av den.

Kasse med løk.jpg

Gulrot

Den sødmefylte grønnsaken egner seg til veldig mye mer enn råkost og supper. Grillet gulrot til ost smaker fortreffelig, og prøv appelsinglaserte gulrøtter neste gang vilt står på menyen! Kokte gulrøtter gir deg mye mer antioksidanter i form av betakaroten enn rå gulrøtter. Fargestoffet betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen og er viktig for normal celledeling og godt mørkesyn. I tillegg er betakaroten med på å gi deg en naturlig gyllen solglød i huden, helt ufarlig! Oppbevar buntgulrot i kjøleskap, og fjern gresset. Da holder de seg lengre!

Blomkål

Den milde og gode blomkålen er manges favoritt. La ikke det uskyldshvite utseendet lure deg til å tro at blomkålen er mindre kraftfull enn brokkolien – den er full av vitaminer, mineraler og spennende svovelstoffer som blant annet har kreftforebyggende egenskaper. Blomkålen skal renses og vaskes før bruk, og deretter kan du lage nesten alt: Snacks med dipp, puré, grateng, wok, suppe og salat. Blomkål skal oppbevares i kjøleskapet.

Poteter

Poteter brukes varme sammen med annen varm mat, hele og kokt, som potetmos eller som ovnsbakte båtpoteter. Poteter kan også brukes lune eller kalde i salat eller pakkes i folie og bakes. Du kan også lage baconpoteter - en oppgradert versjon av pytt i panne.

Poteter.jpg

Kålrot

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan benyttes i mange forskjellige retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot er godt til kjøtt, særlig saltet eller røkt kjøtt. Kålroten egner seg også i råkost, i fersk- og ertesuppe og til stuing eller stappe. Den kalles Nordens appelsin på grunn av det høye innholdet av vitamin C, men den er også full av folat som er viktig for hjertehelsen. Oppbevar kålroten i kjøleskap.

Sellerirot

Smaken er kraftig og litt søtlig. Den har vært mye brukt i norsk husmannskost, i retter som fersk kjøtt og suppe  og frikasseer. Også god i mos, puré og salat. Les mer om sellerirot.

Persillerot

Persilleroten er en rot med mange muligheter. Persillerot smaker godt i supper, sauser, pureer, pannestekt i rapsolje eller smør, i lune salater, kremet, stuet eller i stapper. Les mer om persillerot.

Pastinakk

Pastinakk har en søtlig og urteaktig smak og ser ut som en hvit gulrot. Skrubb røttene i kaldt vann. Damp eller kok dem til de er møre og vend dem i smør. Krydre med salt og nykvernet pepper. Kokt pastinakk egner seg også ypperlig sammen med poteter i puré, gjerne servert til vilt. Les mer om pastinakk.

Nepe

De fleste neper har hvitt fruktkjøtt. Smaken er søt og nøtteaktig hos de første nepene, men blir skarpere med alderen. Smaken kan vel beskrives som en mellomting mellom reddik og kålrabi. Nepen kan spises rå i salater, men kan med hell også stekes, bakes eller glaseres. Les mer om Nepe.

Neper.jpg

Jordskokk

Den ser kanskje ikke så spennende ut der den ligger, den knudrete lille knollen, men ikke la deg lure av utseendet! Med en nøtteaktig smak som minner om en blanding av trøffel og artisjokk, er dette absolutt roten til mye godt. Den kan nytes smørdampet, i pureer, fløtegratinert eller i supper. Tilberedningen av jordskokker er veldig lik som for poteter. Det vil si at du kan bake, koke, dampe, grille og mose dem. Les mer om jordskokk.

Beter

I sesongen har vi rødbete, gul bete og chioggiabete. Rødbeten er rotgrønnsaken med høyest innhold av antioksidanter.
Rødbeter passer til det meste og kan brukes på flere vis: syltet, pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte.
Gule beter har oransjerødt skall og sterkt gult, nesten oransje fruktkjøtt. Smaken er litt jordaktig, men mildere enn vannlig rødbete. Betene kan bakes, brukes i grønne salater, som råkost eller i supper. Bladene er også gode. Vask dem godt og kok dem noen få minutter. Server dem med smør. 
Chioggiabeter har hvitt fruktkjøtt med røde ringer og smaken er jordaktig og meget mild. Betene kan bakes, brukes i grønne salater, som råkost eller i supper. Bladene er også gode. Vask dem godt og kok dem noen få minutter. Server dem med smør. Les mer om beter.

Beter.jpg