Persillerot

Persillerot er en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre. Både selve roten og gresset har en sterkere smak enn bladpersille.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2°C

Oppbevaring

Persillerot er en grønnsak med god holdbarhet. Den oppbevares best så nær 0 °C og med så høy luftfuktighet som mulig.  Bunterot har kortere holdbarhet.

Varebeskrivelse

Persillerot er i nær familie med persille, og er en meget gammel kulturplante som har sin opprinnelse ved Middelhavet, der den fortsatt vokser vilt. Persillerot er en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre. Både selve roten og gresset har en sterkere smak enn bladpersille. Smaken på selve persilleroten kan også minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerot i bunter med gresset på. Utover vinteren selges roten uten gress.

Bruksområde

Persillerot renses før bruk. Kutt av stilk og rotfeste og skrell med en potetskreller. Persillerot kan brukes i supper og gryter, smørdampet eller stekt som tilbehør til kjøttretter. Revet persillerot er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok. I supper og gryter kan også gresset brukes.

Egenskaper

Persillerot inneholder A- og C-vitaminer, jern og en del kalium.

Kvalitetskrav

Persillerot skal være ren, sunn, saftspent og fri for skadedyr. Roten skal være hel, velformet og uten forgreninger.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer rotgrønnsaker