Høstens rotgrønnsaker

frukt.no
frukt.no

Rotgrønnsaker er store vitaminbomber som også er rimelige i innkjøp. Lag en god gryte eller stappe med rotgrønnsaker som du kan varme deg på når kulden setter inn.

Gulrot

Den sødmefylte grønnsaken egner seg til veldig mye mer enn råkost og supper. Grillet gulrot til ost smaker fortreffelig, og prøv appelsinglaserte gulrøtter neste gang vilt står på menyen! Kokte gulrøtter gir deg mye mer antioksidanter i form av betakaroten enn rå gulrøtter. Les mer om gulrot.

Kålrot

Kålrot er en allsidig grønnsak som kan benyttes i mange forskjellige retter. Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper. Kokt kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Kålrot kan videre brukes i form av stappe, strimlet rå til wok eller skiver gratinert i ovn. Kålrot kan også rives og serveres naturell som råkost, til bruk i salat eller skåret i staver som snacks til dip. Les mer om kålrot.

Sellerirot

Smaken er kraftig og litt søtlig. Den har vært mye brukt i norsk husmannskost, i retter som fersk kjøtt og suppe  og frikasseer. Også god i mos, puré og salat. Les mer om sellerirot.

Persillerot

Persilleroten er en rot med mange muligheter. Persillerot smaker godt i supper, sauser, pureer, pannestekt i rapsolje eller smør, i lune salater, kremet, stuet eller i stapper. Les mer om persillerot.

Pastinakk

Pastinakk har en søtlig og urteaktig smak og ser ut som en hvit gulrot. Skrubb røttene i kaldt vann. Damp eller kok dem til de er møre og vend dem i smør. Krydre med salt og nykvernet pepper. Kokt pastinakk egner seg også ypperlig sammen med poteter i puré, gjerne servert til vilt. Les mer om pastinakk.

Nepe

De fleste neper har hvitt fruktkjøtt. Smaken er søt og nøtteaktig hos de første nepene, men blir skarpere med alderen. Smaken kan vel beskrives som en mellomting mellom reddik og kålrabi. Nepen kan spises rå i salater, men kan med hell også stekes, bakes eller glaseres. Les mer om Nepe.

Jordskokk

Den ser kanskje ikke så spennende ut der den ligger, den knudrete lille knollen, men ikke la deg lure av utseendet! Med en nøtteaktig smak som minner om en blanding av trøffel og artisjokk, er dette absolutt roten til mye godt. Den kan nytes smørdampet, i pureer, fløtegratinert eller i supper. Tilberedningen av jordskokker er veldig lik som for poteter. Det vil si at du kan bake, koke, dampe, grille og mose dem. Les mer om jordskokk.

Beter

I sesongen har vi rødbete, gul bete og chioggiabete. Rødbeten er rotgrønnsaken med høyest innhold av antioksidanter.
Rødbeter passer til det meste og kan brukes på flere vis: syltet, pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte.
Gule beter har oransjerødt skall og sterkt gult, nesten oransje fruktkjøtt. Smaken er litt jordaktig, men mildere enn vannlig rødbete. Betene kan bakes, brukes i grønne salater, som råkost eller i supper. Bladene er også gode. Vask dem godt og kok dem noen få minutter. Server dem med smør. 
Chioggiabeter har hvitt fruktkjøtt med røde ringer og smaken er jordaktig og meget mild. Betene kan bakes, brukes i grønne salater, som råkost eller i supper. Bladene er også gode. Vask dem godt og kok dem noen få minutter. Server dem med smør. Les mer om beter.