Hva er trøfler?

Trøfler er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser vilt på eller ved røttene til enkelte tresorter. Og trøffel kan endre et hvert hverdagsmåltid til et festmåltid for konger!

Det finnes flere typer trøffel og her har du en oversikt over de forskjellige:

Hvit trøffel - Dette er den dyreste trøffelen.  Den vokser først og fremst i Piemonte og Marche-regionen – i Nord- og Sentral- Italia. Trøffelen har et glatt, ytre skall med en gulgrønn farge. Innhøstingen skjer fra september til slutten av desember. Skal alltid brukes sammen med smør – ikke olje – for å oppnå den aller beste smaken.

Sort vintertrøffel - Den beste sorte trøffelen, også kalt ”bordets sorte diamant”. Smaken er aromatisk og delikat. Den vokser nær eik, bøk og hasselnøttrær, og innhøstingen skjer fra desember til mars.

Bianchetti - En svært utbredt trøffel i internasjonal gastronomi fordi den ligner veldig på hvit trøffel. Smaken er skarp, men blandet med smør får den en smak som ikke er ulik den hvite trøffelen. Innhøstingen skjer fra januar til april.

Sort sommertrøffel - Den mest kjente trøffelen, med et sort, knudrete skall og gråhvit kjerne. Veldig lik den sorte vintertrøffelen i utseende, men har den minst markerte og intense aromaen av de fire trøffelsortene. Høstes fra juni til november.

Her finner du tre gode retter med trøffel:

Kamskjell med trøffel og ertepurè

Trøffelrisotto

Pannestekt torskerygg med sort trøffel