Mangold, Bladbete

Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak.

Oppbevaringstemperatur

2 - 4°C

Oppbevaring

Løse mangoldblader av den lille typen har kortere holdbarhet enn stor mangold.

Bruksområde

Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.

Egenskaper

Mangold inneholder en del vitamin A, B og C, samt kalium og litt av andre mineraler. Mangold er også kalorifattig.

Kvalitetskrav

Mangold skal være hel, uten visne blader og uten råte eller mørke flekker. Bladene skal være saftspente. De bør ikke være for store eller for rynkete, det er tegn på at de er modne og da har de lett for å være bitre.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer salater