Romanosalat

Romanosalat er en salattype som har vært kjent siden antikkens Egypt. Man mener den først oppsto på den greske øya Kos, derav det engelske navnet Cos lettuce.

Oppbevaringstemperatur

0 - 2 °C

Oppbevaring

Romanosalat er hardfør og tåler lagring godt. Oppbevares best i plast i kjøleskapet.

Bruksområde

Romanosalat er veldig mye brukt i Middelhavslandene og i USA. Alle kjenner nok Cæsarsalat, hvor nettopp Romanosalat er hovedingrediensen. Den brukes ofte i salater hvor flere sorter salat blandes. Den kan også kokes som grønnsak.

Egenskaper

Som annen salat inneholder også Romanosalat mye vann og har få kalorier. Generelt kan man si at jo mørkere grønn, jo flere vitaminer og mineraler. Romanosalat inneholder mye betakaroten, kalsium og jern, og C-vitamininnholdet er 5 ganger høyere enn i Isbergsalat. Romanosalat går for å være en av de sunneste salatsortene.

Kvalitetskrav

Romanosalat skal være hel og saftspent. Den skal være normalt utviklet og ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer salater