Sjokoladeterte m/ moccashot og bringebær

Sjokoladeterte m/ moccashot og bringebær
Vanskelig

Lekker dessertkake som du lager dagen før du skal servere den. Servert med moccashot, friske bringebær og en liten kule bringebærsorbet får du den perfekte avslutningen på måltidet.

Slik gjør du

Tertebunn

1 terteform på 22 cm i diameter. Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller maskin. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i maskin. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile noen timer i kjøleskapet, gjerne natten over. Kjevle ut deigen til den er 3 mm tykk og legg den i smurt terteform. Husk å prikke bunnen med en gaffel. La formen stå i fryseren i ca. 30 min. Dekk med et bakepapir som du fyller med tørkede erter, før bunnen stekes i forvarmet ovn 180°C i 18-10 minutter. Fjern bakepapiret med ertene og stek bunnen videre i ca. 5-8 minutter til den er gylden. Steketid kan variere fra ovn til ovn, så følg med.

Sjokoladefyll

Hakk sjokoladen og smelt den i vannbad ved ca. 50°C. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i ca. 5 min. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp fløte, vaniljestang og frø. Ta kjelen av varmen, ta ut vaniljestangen og klem ut vannet av gelatinplatene som tilsettes den varme melkeblandingen. Hell fløteblandingen med en tynn stråle i sjokoladen. Litt om gangen, og rør med slikkepott. Da dannes en emulsjon mellom sjokoladen og fløten. Ikke pisk, men rør i sirkler. Smak til med bringebærlikør. Blandingen fylles i den av kjølte tertebunnen og settes kaldt. Før servering deles den opp med en skarp og aller helst en varm brødkniv.

Moccashot

Kok opp melk, fløte, sukker, mokkabønner og vaniljestang og frø. Ta ut vaniljestangen. Visp sammen eggeplommene og spe forsiktig med melkeblandingen i tynn stråle. Pisk godt hele tiden. Ha alt over i kjelen igjen og varm forsiktig opp til den er 87°C rør hele tiden med en slikkepott så sausen ikke blir brent. Du kan løfte opp slikkepotten og dra fingeren gjennom sausen på slikkepotten, når den ikke render ned med en gang er den tykk nok. Siles over i en ny bolle og settes kaldt til servering. Serveres i shotglass.

Tips: Legge en dråpe sirup eller honning der shotglasset skal stå, slik at dette ikke flytter eller faller ved servering. Bruk gjerne en klype sukker eller knuste nøtter under isen, da unngår du også at denne flytter seg ved servering. Serveres sammen med bringebærsorbet fra Kulinaris og friske bær som pynt.