Kalkun, hel

Kalkun har en mild og god smak i seg selv, men egner seg også ypperlig til marinering.

På grunn av den milde smaken, passer kalkunkjøttet til de fleste krydder og tilbehør. Kalkun er også tillatt i alle kulturer og religioner så du finner kalkun og kalkunretter på alle verdens matbord. I Norge spiser vi mest kalkun til jul og nyttår. Men stadig flere nordmenn feirer den amerikanske høsttakkefesten "Thanksgiving", den fjerde torsdagen i november. Helstekt kalkun er da alltid det naturlige midtpunkt på festbordet.   De fleste kalkuner blir solgt frosne, men det blir mer og mer vanlig med fersk kalkun. Forbruket av hvitt kjøtt øker hvert eneste år. I 1960 spiste hver nordmann i gjennomsnitt 1 kilo, i 1990 var det 5 kilo, mens det i 2007 var på hele 17 kilo! Dette gjenspeiles i at vi stadig får nye produkter av det sunne, hvite kjøttet. Vi har heller aldri hatt tilfeller av salmonellasykdom fra norsk kalkun.

Oppbevaring

Når du har kjøpt kalkun må det som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet når du kommer hjem. Der er kalkunen holdbar til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Med åpnet emballasje er kalkunen eller kalkunproduktene holdbare i to-tre dager i kjøleskap. Hvitt kjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Dette fettet vil etter noen måneder begynne å få litt harsk smak, selv i fryseboksen. Kalkun har mindre fett enn kylling, og kan derfor oppbevares noe lenger i fryseren. Kalkunen kan oppbevares i fryseboks i 1 år.

Varebeskrivelse

Kalkun finnes i vektklasser fra 3-12 kg, men 5-7 kg er mest vanlig. På hel kalkun beregner man ca 500 gram pr. porsjon/person. Har man rent kjøtt, for eksempel filet eller bryst regner man ca. 200 gram pr. porsjon/person. Hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett. Brystfileten uten skinn har forsvinnende lite fett. Bare 0,5 %.

Bruksområde

Kalkunkjøtt egner seg ypperlig til marinering. Kjøttet trekker lett til seg smak og harmonerer med mange typer krydder og oljer. Ved siden av hel kalkun finnes det også mange bearbeidede produkter av kalkun på markedet som for eksempel fileter, biffer, pålegg og pølser.  

Steketips

Kalkunfilet uten skinn:
750 g, mengde pr person: 200 g Stekes i ovn på 125 °C, kjernetemperatur ferdig tilberedt: 68 °C

Kalkunfilet med skinn:
1500 g, mengde pr person: 200 g Stekes i ovn i ca. 1 time på 180 °C, kjernetemperatur ferdig tilberedt: 68 °C

Hel kalkun:
5-7 kg, mengde pr person: 500 g Stekes i ovn i 1/2 time pr kg på 180 °C, kjernetemperatur ferdig tilberedt: 68 °C

Kalkunbiff:
200 g Stekes i middels varm panne 2 minutter på hver side. Etterstekes på lav varme under lokk i 4 minutter. Kjernetemperatur ferdig tilberedt: 68 °C

Råvareinformasjon fra www.matprat.no

Råvarer