Laks

godfisk.no
godfisk.no

Laks er en av mange spennende fisketyper som du finner hos Ultra, Centra og Jacobs. Vi hjelper deg gjerne med gode oppskrifter og fisketips. Vi ønsker å tilby deg som kunde det beste utvalget av råvarer. Vi har alltid et stort utvalg av fisk og sjømat. 

Utenlandske navn

Salmo salar (latin) Atlantic salmon (UK) Saumon Atlantique (F) Lachs (D)

Varebeskrivelse

Sesong: Fredningsbestemmelser begrenser sesongen for villaks. Oppdrettslaks omsettes hele året.

Fisken/fisket

Laksen er en anadrom fiskeart, det vil si at den gyter i ferskvann og lever det meste av livet i havet. Etter 2-5 år i elva gjennomgår lakseyngelen en forandring som gjør den i stand til å leve i saltvann. Denne prosessen kalles smoltifisering. Når lakseyngelen er blitt smolt forlater den elva og drar ut i havet. Etter 2-4 år blir den kjønnsmoden og starter gytevandringen tilbake til elva den kom fra.Fisket etter villaks er i dag i hovedsak forbeholdt sportsfiskere.

Oppdrett

Norge har vært en pioner i utviklingen av lakseoppdrett, og har siden gjennombruddet med sjøbasert oppdrett  på 1970-tallet beholdt sin posisjon som verdens ledende produsent av atlantisk laks. Som kyst- og eksportnæring har laksenæringen fått svært stor betydning for Norge. Den store produksjonsveksten, som for alvor skjøt fart på 1980-tallet, har bidratt til at laksenæringen i dag står for om lag 50 prosent av den samlede eksportverdi (2008)  av norske fiskeprodukter.

Anvendelse

Laks omsettes fersk eller dypfryst i skiver, filet eller som hel fisk.Laksefileten kan også være gravet, kaldrøykt og varmrøykt. Fersk laks kan brukes rå til sashimi og sushi. Den kan kokes, stekes og grilles, og er utmerket i wok- og gryteretter. Røykt laks kan brukes som pålegg eller i salater, pasta og andre kombinasjoner. 

Næringsinnhold

Oppdrettslaks er ernæringsmessig et glimrende produkt. Den inneholder mye Omega-3-fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Omega-3-fettsyrer er  viktige for ulike celler i kroppen, de har gunstig effekt i forhold til hjerte-/kar sykdommer og å bygge opp immunforsvaret.

Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Råvareinformasjon fra godfisk.no

Råvarer