Egg

Egg har en rekke bruksområder og er en matvare du kan ha i kjøleskapet i lang tid uten at kvaliteten blir dårlig. Hos oss får du egg i alle størrelser, og når det er sesong for det kan du finne andre egg enn vanlige hønseegg også.

Hos oss får du ulike hønseegg gjennom hele året. Flere av våre butikker har også vaktelegg. Og når det er sesong for det har vi i tillegg måseegg. Norske egg, er trygge, velsmakende og enkle å få tak i. Hos oss finner du dem i eggkjøleren. Eggene selges i pakninger à 6, 9, 10, 12 eller 18 egg eller på brett med 20 eller 30 egg. Du finner mest egg i størrelse M og L.   Eggstørrelser Eggene blir sortert i fire forskjellige størrelser etter vekt, og merket på eggkartongen på følgende måte: S (small) 45-53 g M (medium) 53-63 g L (large) 63-73 g XL (ekstra large) 73-83 g   Hønseegg er trygge å spise i månedsvis Ta stemplingsdatoen på eggekartongen "med en klype salt". Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har "gått ut på dato", bare du har eggene i kjøleskap. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. Selv om Norge ikke har forekomst av salmonella må vi følge bestemmelsene i EØS.   Verdens Eggdag Hele verden feirer egget den andre fredagen i oktober.   

Varebeskrivelse

Egg fra frittgående høner kommer fra høner som lever i åpne, store haller; men innendørs her i landet. I Danmark, for eksempel, er egg fra frittgående høner fra høner som kan gå fritt ute eller inne.   Økologiske egg er egg fra høner på et økologisk gårdsbruk; som er godkjent av kontrollorganet Debio. På eggkartongen finner du Ø-merket, som er Debios merke på økologiske varer. Vår egen Premiumsserie, Jacobs utvalgte, har egg som er økologiske.   De øvrige eggene i butikken kommer fra høner i bur. Burene blir stadig bedre; og innen 2012 skal alle vanlige bur (med 3 høner per bur) være erstattet av større og "innredede" bur, med vagle, sandbad og muligheter for å bygge rede.

Bruksområde

Egg kan brukes til så mangt, og bare fantasien setter grenser. Ved siden av hardkokt, bløtkokt og stekt egg brukes det til eggerøre, eggedosis, pikekyss og i en rekke andre deiger, kaker og retter.

Egenskaper

Norske egg er av topp kvalitet i verdenssammenheng når det gjelder renhet og helsemessig trygghet. I de fleste andre land er situasjonen en helt annen. Større andeler av både egg og fjørfekjøtt er infisert av salmonellabakterier. I mange land blir forbrukerne advart mot å spise egg og eggeretter som ikke er varmebehandlet tilstrekkelig.

Råvareinformasjon fra www.matprat.no

Råvarer