Tilberedningstips til julematen

Hvor lenge skal ribben steke og pinnekjøttet dampe? Hvordan tilbereder en lutefisk og hvordan stekes en hel and? Her får du våre gode tilberedningstips for julens råvarer.

Ribbe

Forberedelse: rut svoren og krydrer ribben med salt og pepper 2-3 dager før steking. Vi ruter gjerne svoren for deg og krydere ribben i butikken om du ønsker det. Oppbevar den kaldt med svoren ned med plastfolie eller aluminiumsfolie over.

Tilberedning: damp ribben i langpanne med vann på 230˚C varmluft i 30 minutter med svoren ned, dekk med folie. 

Snu ribben og legg en tallerken midt under ribben slik at den blir buet og fettet renner ned i pannen under steking. Sett langpannen nederst i ovnen på 230˚C i 30 minutter uten folie. Fyll opp med mer vann om nødvendig.

Skru ned ovnen til 160˚C uten folie. La ovnsdøren stå litt på gløtt i noen få minutter slik at varmen synker litt i ovnen. Stek til kjernetemperaturen er 75˚C. Tar ca. 1,5 til 2 timer for en ribbe på 2 kg. 

Avslutt stekingen med grillfunksjonen for sprø, deilig svor! Følg godt med så ribben ikke svir seg. La kjøttet hvile i 15-30 minutter.

Tips! Lag ribben på forhånd. Det er fullt mulig å lage ribben dagen før og varme den opp dagen etter. Det er også lettere å skjære den opp når den er kald. Vanligvis varmes den da opp på 150 grader og svoren er fortsatt like sprø.

Sprøstekt ribbe.jpg

Pinnekjøtt

Forberedelse: La pinnekjøttet vannes ut i kaldt vann i en stor gryte i minst 12 timer. Bytt gjerne vann underveis. 

Tilberedning: Fyll en kjele med vann opp til risten eller pinnene om du bruker det. Legg på kjøttet og la dampe i 2-3 timer. For ekstra god smak kan du glasere pinnekjøttet med honning, sirup eller lønnesirup etter damping, og ovnstek det på 200 grader 5-10 minutter. 

Tips 1: I stedet for pinner kan du bruke store mandelpoteter med skallet på i bunnen av pinnekjøttgryta. Fyll på vann til potetene nesten er dekket og damp på vanlig måte. Potetene går ikke i stykker og smaken blir veldig god.

Tips 2: Tilsett grovhakket gulrot, sellerirot, løk, purreløk og litt urter i vannet, eventuelt buljong, eller krydder som salt, pepper eller einebær. Dette gir en ekstra god smak på sjyen.

Pinnekjøtt.jpg

Lutefisk

Forberedelse: Salt fisken godt med grovsalt en time før ovnsbaking. Jo tidligere du salter, jo fastere blir fisken.

Tilberedning: Tørk av overflødige grovsalt og hell av overflødig væske fra fisken. Legg fisken i en ildfast form (med skinnsiden ned) og dekk med aluminiumsfolie. Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut. Sett formen i ovnen på 200 grader i 35-40 minutter. Baketiden kan variere fra ovn til ovn.

Tips 1: Bruk ekte lutefisk. Vår lutefisk er produsert på Værøy i Lofoten. Med sin unike beliggenhet er dette det perfekte stedet for lutefiskproduksjon. Det er god tilgang på fisk og værforholdene, med mildt klima, lav luftfuktighet og hyppige værskifter, er nærmest perfekt for tørking av fisk. Dette gir høy kvalitet på tørrfisken som benyttes i produksjonen.

Tips 2: Baconsmør er utmerket til lutefisk. Del opp baconet i terninger, gi det en lett bruning i en kjele og ha i smøret. La dette koke opp og få en liten bruning til.

Lutefisk.jpg

Juletorsk

Forberedelse: Temperer fisken før den skjæres i skiver, ha på litt salt i 30 minutter som skylles av før stykkene går i gryten. 

Tilberedning: Kok opp vann med salt (1 ss salt per liter vann). Legg fisken forsiktig i det kokende vannet og sett kjelen til side. Fisken skal trekke i 10-12 minutter for perfekt resultat. 

Tips 1: Be om hjelp til å finne den optimale fisken i fiskedisken. Den bør ikke være for stor og grov – 3 til 6 kilos fisk er best, da er strukturen på kjøttet optimalt.

Tips 2: Bruk rikelig med vann. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele når du skal trekke juletorsken. Om torskestykkene blir liggende tett oppå hverandre vil torsken trekke ujevnt. Tilsett rikelig med salt i vannet. Det skal smake som havet. Det gjør at fisken holder seg fastere og smaker bedre.

Tips 3: La fisken trekke, ikke koke. Ta kjelen av varmen når vannet koker, og legg i torsken. Skru ned varmen på platen og sett kasserollen med torsken i tilbake. Du har riktig temperatur når vannet er rett under kokepunktet og vannet så vidt beveger seg. Pass på, og reguler varmen underveis.

Juletorsk.jpg

Kalkun

Forberedelse: Pensle kalkunen med smeltet smør og dryss over salt og pepper. 

Tilberedning: Stek i 30 minutter per kilo på 180 grader i ildfast form/langpanne med litt vann, rotgrønnsaker og krydder. Alternativt kan den langtidsstekes på 100 grader for å unngå å bli tørr. Kalkunen er ferdig når du stikker en kniv i lårleddet og det kommer klar kjøttsaft ut – kjernetemperatur 65 grader. Tips! Kjøp en boks gåse- eller andefett og bruk fingrene til å lirke gåsefettet inn under skinnet på kalkunen før steking. Pensle også skinnet med smør. Da blir den ekstra saftig!

Helstekt kalkun.jpg

And

Forberedelse: Vask og tørk anden godt på inn- og utsiden. Fyll anden med hvitløksfedd og timian, legg gjerne inn en halv sitron eller eplebiter også. Legg anden i en form med litt vann i bunnen, og la den tempereres på benken mens ovnen blir varm.

Tilberedning: Sett stekeovnen på 160°C varmluft. Stek anden i ca. halvannen time avhengig av størrelse, øs kraft fra pannen over anden et par ganger i løpet av steketiden. Skru opp temperaturen til 220°C og stek i ytterligere 20 minutter for sprøtt skinn. Sjekk at anden er ferdig stekt ved å snitte ved lårbenet, klar kraft = ferdig andestek. La hvile i ca. 15 minutter.

Nystekt and.jpg