Julens beste tilbehør

Til gode råvarer trenger en godt tilbehør. Vi har samlet noen av våre beste tilbehørstips.

Alle har sitt favorittilbehør til julematen, men kanskje tilbehøret kan bli enda bedre med noen enkle tips?

Poteter

Du er sikkert nøye på hva slags kjøtt eller fisk du skal servere julaften. Men hvor mye tenker du på hvilken potetsort som passer best til julematen? Når du kan velge mellom alle de flotte potetsortene i Norge, er det jo greit å vite hvilken potet som passer best til det du ellers skal servere. I vår potetguide til julematen får du råd.

Poteter til julematen.jpgI Norge finner du drøyt 20 sorter med ulike egenskaper i butikk – så det gjelder å velge riktig potet til det store julemåltidet.

Bjertnæs og Hoel poteter.png

Delikatessepoteter fra Bjertnæs & Hoel 
Potetene fra Bjertnæs & Hoel vokser langs den solfylte vestfold-kysten. De er dyrket og høstet for å få små, delikate og ekstra smaksrike poteter. 

Surkål, rosenkål, rødkål og ertestuing

Ved siden av poteter er kål og erter et viktig innslag i julemiddagen. Surkål og rosenkål er tradisjonelt tilbehør til ribbe og kalkun. Et godt tips er å ta noen skjeer ribbefett over i grytene med surkål og rosenkål – det gir en ekstra god julesmak! Rødkålen brukes også til ribbe og kalkun, men passer i tillegg utmerket til and eller som topping på en julesandwich. Krydre gjerne rødkålen med allehånde, kanelstang og stjerneanis for en mer krydret smak! Ertestuing er et allsidig og tradisjonelt tilbehør til mange klassikere, men i julen er den et fast innslag på lutefisktallerkenen. For ekstra grønn ertepuré og mer smak anbefaler vi deg å bruke frosne grønne erter.

Andebryst.jpgRødkål er utmerket tilbehør til and.

Sennep

Dijon, grov, sterk eller søt og sterk. Sennep setter så avgjort sitt preg på julematen. Noen senneper passer selvsagt bedre til ulike juleretter enn andre. Derfor har vi plukket frem fire vidt forskjellige senneper – som samlet dekker all julemat.

Julesandwich.jpgLag en deilig julesandwich med lammerull, rødkål, eple, appelsin og grov sennep.

Maille grov sennep.png

Maille, Moutarde ancienne, grov
Mange sverger til skikkelig grov sennep, og Mailles Moutarde Ancienne er den groveste vi har. Sennepen har en syrlig, frisk smak og passer spesielt godt til tunge og pinnekjøtt. Men den er vel så mye brukt til ribbe og juleskinke.

Edmond Fallot dijon.png

Edmond Fallot, dijon sennep
Dette er en av våre favoritter og den vi anbefaler til ribbe og lammerull. Perfekt som smakstilsetting i sauser, dressinger, marinader og på smørbrød. En fin kontrast til fettet i ribben.

Colmans sennep.png

Colman's sennepspulver 
En klassiker på lutefisken og gjør underverker i julesausen – uansett kjøtt. Du kan også blande pulveret med litt vann, røre om og vente 15 minutter – så har du din egen, sterke julesennep!

Jacobs utvalgte sennep.png

Jacobs Utvalgte sterk & søt sennep
Sterk og søt sennep passer godt til den feteste julematen. Fin til juleskinke, sylte og tunge. Røkt kjøtt kler ofte litt sødme – derfor er denne fin til pinnekjøttet. En søtere sennep med rund, søt og litt sterk smak.

Flatbrød

Flatbrød er vårt nasjonalbrød, og vi har flere flotte norske leverandører som leverer flatbrød av høy kvalitet. Flatbrød fra ValdresBakst er en av våre favoritter. Men også Røros Flatbrød og Heimebakt flatbrød fra Skreppa i Morgedal er gode alternativer. Til julefrokosten kan vi anbefale flatbrød med lammerull fra Aron Mat, Rørosrømme tilsmakt pepperrot og syltede rødbeter og timian eller flatbrød med røkt svinerull fra Thulefjord, grov sennep og skiver av eple. Flatbrød er også godt til lutefisk og lammebog.

Lutefisktapas.jpgHar du litt til overs etter lutefiskmiddagen? Lag små lutefisktapas med flatbrød, ertestuing, lutefisk og bacon.

Valdres flatbrød.png

Flatbrød fra ValdresBakst
Flatbrødet fra Valdres Bakst er uten tilsetningsstoff – kun med råvarene mel og potet. Oppskriften har vært en suksess og forblitt uendret siden oppstarten i 1967.

Syltetøy og matgelé

Syltetøy og matgelé kan gi julemiddagen det lille ekstra. Nyrørte tyttebær er for eksmpel en institusjon ved norske middagsbord, og for mange også en favoritt til julematen. Det finnes også en rekke gode matgeléer som passer like godt til julemiddagen som til julens ostefat. Til julematen anbefaler vi deg blant annet syltetøy og gelé fra Røyland Gård. Produkter av toppkvalitet laget av lokal frukt og bær. Høstet og sanket for hånd, for å gjøre god mat enda bedre.

Ostefat med norsk ost.jpgLag et deilig ostefat til jul med spennende syltetøy og geléer.

Krydret tyttebær Røyland gård 160g.png

Krydret tyttebær fra Røyland gård 
Smaken av ekte norsk natur. Ville tyttebær krydret med nellik, vanilje og allehånde. Passe søtt, passe syrlig og veldig godt. Perfekt til julens kjøttretter og til julens ostefat med milde oster.

Aquavitgele Røyland gård 155g.png

Aquavitgelé fra Røyland gård
Røylands aquavitgelé er det perfekte tilbehøret til julematen. Nydelig til både ribbe, rakfisk og kalkun. Geleen passer også svært godt til viltkjøtt og kjøttretter av okse.

Ripsgele Røyland gård 170g.png

Ripsgelé fra Røyland gård 
Røylands ripsgelé passer utmerket til kjøttretter, vilt og ost. Geleen er også nydelig som smakstilsetning i sauser og gryter. For noen kommer julefølelsen på plass med pinnekjøtt og ripsgelé på bordet.

Drikke

Når det kommer til drikke har du utallige varianter å velge mellom både med og uten alkohol. Når det gjelder alkoholfritt er Julefripa fra Klokk & Co en av våre favoritter til ribbe, men også cider er godt til. Til pinnekjøtt kan du lage en 50/50 blanding av vørterøl og eplemost. Til and, gås og kalkun kan det være godt med en limonade eller en most. Til lutefisk ville vi gått for eplemost eller sitronlimonade og til juletorsken alkoholfritt hveteøl eller juleøl. Vi kan også anbefale Sprudlande Margaret fra Balholm – alkoholfrie bobler.

Sprudlande Margaret.jpgHva med å servere Sprudlande Margaret som aperitiff før den store julemiddagen?

Jule fripa Klokk & co.png

Julefripa fra Klokk & Co
God mat fortjener god drikke. Julefripa fra Klokk & Co er en alkoholfri IPA, brygget som håndverksøl uten kompromiss. Julefripaen er tilsatt ferske norske epler og kanel, og er en perfekt match til ribbe.

Margaret sprudlande Balholm 0,75l.png

Sprudlande Margaret fra Balholm
Alkoholfri musserende fruktmost av eple og rabarbra, mikset og tappet på flaske innen 3 timer. Saftig og livlig preg av sødmerikt eple, frisk rabarbra og litt krydder. Passer som aperitiff, men er også fin til lette matretter som fisk og lyst kjøtt.