Fasan

Fasan har magert og delikat kjøtt, og må derfor stekes svært forsiktig slik at den ikke blir tørr. Stekes den perfekt får du et herremåltid du sent vil glemme.

Hvor fort gjort det er å steke kjøttet for lenge er setningen matfilosofen Brillat-Savarins skrev for flere år tilbake et godt tegn på: - Høyere enn alle fugler på denne jorden står fasanen, men bare noen få dødelige formår å servere den på riktig måte. Fasankjøttet er så magert at det må varmebehandles skånsomt slik at den lille saften som er i kjøttet beholdes.   Fasankjøtt har en mild og behagelig viltsmak. Sammenlignet med kylling er smaken mer likt perlehøne. Smaken på kjøttet avhenger av hva fuglen spiser og hvor og når fasanen lever. Ville fasaner spiser alt fra små insekter til plantefrø. I butikken har vi fasan fra Sverige, Skottand og noe fra Danmark.   Fakta om fasan: - Fasan, Phasianus colchicus, er en fugleart i fasanfamilien, også kalt ringfasan, edelfasan og jaktfasan. - Innført fra Asia til Europa og Nord-Amerika som jaktvilt og finnes i flere underarter (raser) med forskjellige karakteristiske, sterke farger hos hannene, som har svært lang hale. Hunnene har kortere hale og er nokså ensfarget brungrå spraglet. Den dominerende kroppsfargen hos hannene er brunrød, hos underarten edelfasan med svart hals uten halsring. - Hittil har oftest edel- og ringfasan blitt utsatt i Norge og har til dels blandet seg. De første norske utsettingene av fasan foregikk i 1870-årene. Senere utsettinger er gjort flere steder her i landet, men faste bestander har vi i dag bare i Østlands-området, langs Sørlandskysten og i Rogaland. - Artens utbredelse hos oss begrenses av vinterklimaet, og den er mest vanlig i kystnære snøfattige områder.   Kilde for fakta: Store norske leksikon

Råvarer fugl