Kylling, hel

matprat.no
matprat.no

Kylling har en mild smak som passer til mye. Det hvite kjøttet er også det magreste kjøttet du kan få, og derfor er kylling ofte brukt i sunne og lette retter.

Kylling, med sin milde egensmak, passer til all verdens krydder, frukt og grønnsaker, og kan kombineres med fisk og sjømat så vel som andre sorter kjøtt. Crossover og fusjonskjøkken er begreper som betegner noe av dette. Det innebærer kombinasjoner av mattradisjoner fra ulike verdensdeler. Porsjonsstørrelsen du bør servere dine gjester avhenger av om du velger små eller store kyllinger, og hva som serveres ved siden av kyllingen. Selv om små og store kyllinger har samme kvalitet, er det mer kjøtt i forhold til ben på de store. Velger du små kyllinger, for eksempel på 600 g, bør du beregne en halv til en hel kylling pr. person, mens en stor kylling på 1,5 kg kan være tilstrekkelig til 4-5 personer.  

Oppbevaring

Når du har kjøpt kyllingkjøtt må det som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet når du kommer hjem. Der er produktene holdbare til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Åpnede produkter, eller grillet kylling i grillpose holder seg i to-tre dager i kjøleskap. Kyllingkjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Selv i fryseboksen vil dette fettet etter noen måneder begynne å få litt harsk smak. Derfor anbefaler vi inntil 4 måneder i fryser.

Varebeskrivelse

Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 % fett og kalkunfilet 0,5 % fett. Fokusering på helse og sunn mat har bidratt til at folk i stadig større grad velger hvitt kjøtt. Kylling finnes i mange vektklasser. Rå kylling som brukes til grilling i butikk veier i hovedsak 750-1000 gram. Hel kylling som selges rå veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil ca. 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter. Grillet hel kylling Hel grillet kylling får man kjøpt fersk, rett fra grillen, i butikkens ferskvareavdeling. Den finnes også fersk, posepakket og delt i stykker. Grillet kylling hel eller delt i to finnes også i butikkens frysedisk. I all hovedsak er det kyllinger med en råvekt mellom 1025 g som grilles hos oss, men både større og mindre kyllinger finnes. Grillet kylling brukes i salater, gryteretter, pastaretter eller bare med en fargerik salat og ris eller godt bakverk ved siden av. Marinert kylling Det finnes etter hvert mange typer marinert kylling, men mest vanlig er fortsatt stekeklare kyllingstykker i aluminiumsfolie. De ulike typene varierer i smak etter hvilke kryddere som er tilsatt.

Bruksområde

Kjente produkter av kylling er hel rå kylling, kyllingfilet, kyllingbryst, kyllinglår, kyllingvinger, grillet kylling, marinert kylling, kyllinglever og kjøttdeig av kylling. At kylling spises over hele verden, er disse rettene gode eksempler på: Coq au vin (tradisjonelt brukt hane) fra Frankrike, paella fra Spania, tandoorikylling fra India og teriyakikylling fra Japan.

Råvareinformasjon fra www.matprat.no

Råvarer kylling, hel