Storfugl

Storfugl er det vi kaller de største artene i hønsefuglfamilien. I Norge har vi tiur og orrfugl.

Storfugl er våre mest kjøttfulle viltfugler. Kjøttet til både tiur, røy og orrfugl er grovt, har tydelig viltsmak, men er noe mildere enn rype. Steketiden vil variere med størrelsen og hvor ung fuglen er. Gjør noen prøver med en strikkepinne i kjøttet for å kjenne om den er blitt ferdig mørt (1-2 timer).  

Tilberedning

Storfugl er en god råvare for en bedre festmiddag. Det er en riktig så stor fugl som kan bli hele 90 cm lang og veie opptil 6 kg, og kan derfor være god mat til mange. Skal du helsteke fuglen anbefaler vi deg å stuffe den først med ferske kantareller og skogsbær. 

Tips!

Kjøper du hel fugl med fjærene på bør du dyppe den noen ganger i lunket vann før du ribber den. Da slipper du fjær i nesa og på kjøkkenet. Etter ribbing fjerner du innvollene ved å lage et snitt i magen på fuglen, stikker hånden inn og trekk innvollene ut i en håndfull.

Fakta om storfugl

Storfuglen er utbredt over store deler av Nord-Europa og vest- og sentral-Asia med flere underarter. I Norge finner du storfuglen i de fleste skogsområder i hele landet hvor det er gammel barskog med innslag av løvskog og åpne sletter. Særlig der det er "skjørtegran" - gran med store, dekkende grener nederst på stammen. Under disse grenene kan en storfugl sitte godt skjult for farer som rødrev, hønsehauk og mår.  

Storfuglen livnærer seg hovedsakelig på frø og plantedeler, særlig fra furu, men koser seg litt ekstra med bær og urter i sommerhalvåret. Levealder ca 10-15 år.

Råvarer fugl