Alle kan lage hjemmelaget is
Husker du smaken av hjemmelaget saft-is? Og isformen som ofte manglet en is når isene var ferdig fryst fordi en eller annen i familien ikke hadde klart å vente med å smake? Nå kan vi glede deg med oppskrifter på både nye saftiser og noen gamle slagere.
Isen har eksistert lenge. Allerede for 3000 år siden spiste man is i Kina. Marco Polo brakte oppskriften med seg tilbake til Europa på 1300-tallet. Hippokrates skal ha ordinert is mot flere sykdommer, og i Pompei, som ble begravd av aske rundt år 70 e.Kr., er historiens første kjente iskrembar gravd frem.
Noe for en hver smak
I dag kjenner vi til en rekke ulike istyper og de mest kjente er fløteis, fruktis (saftis), sorbet, parfait og yoghurtis:
Fløteis består av eggeplommer, vann, sukker, vaniljestang og fløte. Tilsettes smak etter ønske.
Fruktis (saftis) består av vann, frukt, bær eller fruktkonsentrat.
Sorbet lages vanligvis av sukkerlake og en smakstilsetning som fruktsaft, vin eller likør.
Parfait er en type fløteis som lages av stivpisket fløte, sukkerlake og eggeplommer.
Yoghurtis består hovedsakelig av yoghurt og ofte sukker.