Hvordan dekke bordet

Hvordan skal bestikket ligge når man dekker bord? Hvordan dekke bord med flere glass? Vi viser deg hvordan du dekker bordet korrekt.

Tidligere skulle alle festbord dekkes tradisjonelt med hvit duk, hvite tøyservietter og hvite stearinlys. I dag kan du gjøre som du vil, alt er tillatt. Bruk gjerne 2-3 farger som passer sammen med din stil og anledningen. Pass på at dekorasjoner og lysestaker ikke er så høye at gjestene ikke kan se hverandre eller snakke sammen over bordet. Skal du servere gourmetmat anbefales hvite eller ensfargede tallerkener, da blir maten blikkfanget og gjør seg best. Tallerkenene må du kjøpe i en egen forretning om du ikke skal ha papptallerkener, men lys og deilige råvarer får du hos oss.

Grunnleggende regler

Bestikk plasseres utenfra og inn i den rekkefølge det skal brukes. Glassene settes opp i den rekkefølgen som drikken skal drikkes, fra høyre til venstre. Vannglass står alltid lengst til høyre, dessertglasset innerst. Brødtallerken settes på den venstre siden av kuverten.

Til dessert er det vanlig å dekke på med enten teskje, dessertskje eller kakegaffel, avhengig av hvilken dessert som serveres. Bestikket plasseres over tallerkenen med skaftet pekende mot høyre side av kuverten. Skal det både dekkes med kakegaffel og skje skal kakegaffene ligge nærmest tallerkenen med skaftet penkende til venstre.

Eksempler på borddekking:

Suppe, hovedrett og dessert-01-01.png

Suppe, hovedrett og dessert
Brødtallerken settes på den venstre siden av kuverten.

Suppe, forrett, hovedrett og dessert-01-01-01.png

Suppe, forrett, hovedrett og dessert
Brødtallerken settes på den venstre siden av kuverten.

 

Suppe, hovedrett, ostebrikke og dessert-01-01.png

Suppe, hovedrett, ostebrikke og dessert
Brødtallerken settes på den venstre siden av kuverten.