Julens beste ostefat

Lag et ostefat til jul med Solglad, Firkantet brie, Kraftkar, Bufar og Huldreost
Lag et ostefat til jul med Solglad, Firkantet brie, Kraftkar, Bufar og Huldreost

Server ost i julen. Vi har satt sammen et ostefat med fem av våre norske favoritter til jul.

Ostene vi her har funnet frem egner seg perfekt på et hvert julebord og kan nytes med en rekke tilbehør.

Solglad fra Himmelspannet

Solglad laget i Hemsedal er en kittmodnet ost med hvitmuggskorpe. I tillegg til å være god på ostebordet er den utmerket til raclette. Pære, reddik og stangselleri passer godt til Solglad. Romtemperer osten og skjær den i skiver.

Tips! Hjemmelagd gløggsirup er utrolig godt til denne osten. Kok opp 3 dl vann med 1 dl presset appelsinjuice og 2 dl sukker. Tilsett 20 hele, knuste kardemommekapsler, 20 hele nellik, 1 kanelstang og ingefær i tynne skiver etter smak. Småkokes ned til en sirup, ca. 35-40 min. Sirupen helles over osten før servering.

Firkantet Brie fra Ostegården i Fana

Denne brien har en egenutviklet bakteriekultur som gjør at osten modnes på en spesiell måte. Den har mer smak enn vanlig brie og bør tempereres i god tid før servering, eventuelt varmes lett i ovnen (10 min. på 50 grader).

Utmerket tilbehør er Ostegårdens egen Chiligele. Annet godt til er lønnesirup med panneristede valnøtter (usaltede), tørkede aprikoser og dadler og skivede mandler.

Ostegården.jpg

Blå Fønix fra Stavanger ysteri

Blå Fønix ystes midt i Stavanger sentrum av økologisk melk fra Leikvold gård i Randaberg. Fønix er en relativt fast og aromatisk blåmuggost, balansert med søte og nøtteaktige smakstoner. Pæremarmeladen fra Litlestøl passer godt som tilbehør.

Tips! Lag Blåmuggkrem: Oppskrift Blåmuggkrem: 2,5 dl kremfløte, 100 g rester av blåmuggost, 0,5 ts pepper og 6-7 dråper sitronsaft. Alt kjøres i en kjøkkenmaskin til en luftig krem. Perfekt som dipp til sprø grønnsaker eller knasende grissini.

Bufar fra Valdresost

Bufar er en 9 måneder lagret mild og fyldig fastost med et hint av meierismør i smaken, ystet på ren stølsmelk. Ordet bufar brukes om den dagen man flytter kyrne fra seter til fjøs etter beite – bufardagen. Romtemperer Bufar før den skjæres i tynne staver.

Nydelig tilbehør: alt av sitrusfrukter, appelsinkompott og brente mandler.

Valdres ost.jpg

Huldreost fra Avdem Gårdsysteri

Huldreost er en kraftig brunost som kan oppleves som rene konfektosten! Den er tilsatt akevitt og lokale fjellurter fra Gudbrandsdalen. Når osten er temperert, kan man rive biter av osten og trille disse ut i små kuler – det blir som en liten konfektbit. Utrolig spennende smak. Passer best med sterk snaps, gjerne grovt rugbrød og solbærsyltetøy. 

Passende tilbehør: bananskiver, godt flatbrød, ferske fiken og kransekake uten melis.

Tips
Lag også et ostefat av våre butikkmodnede oster.