Beaufort
Beaufort [Båfår] er en stor rund fjellost som produseres av upasteurisert kumelk. Den stammer opprinnelig fra fjellområdene i Savoieprovinsen (JURA) i de franske Alpene.
Varebeskrivelse
Den normale modningstiden er minimum 5 måneder med temperatur under 15°C med minst 92 % luftfuktighet. Den kan også modnes opptil 1 år i en mørk, kjølig kjeller hvor temperaturen varierer fra 8–9°C med minst 98 % luftfuktighet. I løpet av modningstiden blir osten tørket over og gnidd med saltlake, den blir også snudd manuelt og gnidd inn med salt 2 til 3 ganger pr. uke. Typisk for Beaufort er at den er lett innoverbuet (konkav) i kanten. Beaufort fikk sin AOPbetegnelse i 1976. Beaufort har en meget utsøkt karakteristisk smak. Den er smidig, finkornet, har liten hullsetting og en fin nøttesmak. Den blir sterkere i smaken ved lengre lagring. Ostemassen har en elfenbenfarge til svak gul – avhengig av kuenes fôr.
Bruksområde
Beaufort er ypperlig til ostebordet, og kan brukes som snacks til aperitiff, i salat, som avslutning på et måltid, eller revet til gratinering. Den blir ofte benyttet som en av ingrediensene til osteretten Fondue.
Utvalget kan variere fra butikk til butikk.