Finn riktig drikke til ost

Tine.no
Tine.no

Når du skal finne en god kombinasjon av ost og vin, kommer du langt med noen enkle hovedregler. Finn enten en match hvor ost og vin har noe av de samme smakene, eller en kontrast – hvor osten og vinen komplementerer hverandre. Her er våre tips.

  1. Lagret vin til lagret ost er en god match. Både rødt og hvitt går bra.

  2. Finn den samme tyngden i vinen og osten, slik at ingen dominerer.

  3. Til oster med nøttepreg (Emmenthaler m.m.) passer det bra med en fatlagret Chardonnay fra Burgund, USA eller Sør-Afrika.

  4. Til en søt ost med krydder passer det bar med en halvtørr Riesling. Til en krydret ost som ikke er søt passer det med en vin med krydret karakter.

  5. Kremete oster passer best med viner som ikke er for kraftige. Ren, fin bærfrukt og god friskhet er egnede egenskaper. Dette gjelder både for rødvin og hvitvin. Prøv for eksempel hvitvin på Sauvignon Blanc, Riesling eller Pinot Grigio eller moderne rødviner uten for mye tannin.

  6. Fruktighet og friskhet (syre) i vin er alltid bra i forhold til ost; syren jobber med fettet i osten.

  7. Stadig flere finner ut at hvitvin er godt til ost, og går bort fra å sverge til de røde. Det samme gjelder musserende vin. Musserende vin frisker opp og renser munnen, og hele opplevelsen blir mindre tungt.

  8. Syltetøy og vin er ikke gode venner, akkurat som paprika, druer, epler, pærer eller selleristang man pynter ostefatet med. Men: i godt selskap går nok dette bra, og man trenger ikke bli for sær på det, med mindre det er en gourmetklubb som har som formål å finne de rene smakene.

  9. Et godt alkoholfritt alternativ er Eplemost og Farris, eller en blanding av disse.