Eat as matjes you can!

La oss si at du ikke liker sild. Da vedder vi på at du blir omvendt og nysgjerrig etter å ha lest om den nederlandske nasjonalretten matjessild.

Mange tror at de ikke er så glad i sild, og får derfor en aha-opplevelse når de smaker på matjessild for første gang. Den har en helt annen og rundere sildesmak, og det er lett å forstå at den har lang tradisjon som nederlandsk nasjonalrett. Der spises den uten tilbehør og kjøpes i bod som vi gjør med pølse i brød.

Produseres i Rogaland

Om våren, når lyset er tilbake, kommer silden til norskekysten for å spise seg feit. Rett etter 17. mai er fettinnholdet tilstrekkelig for matjesproduksjon. Jomfrusild, eller kjønnsmoden sild som ikke har gytt, blir brukt som råvare. Den fiskes i Nordsjøen og produseres i Rogaland. Her blir den ganet (gjellene og blodet blir fjernet) og saltet i et døgn. Da oppstår den delikate lettsaltede smaken og den myke konsistensen. Men for å stanse mørningsprosessen, blir matjessilden fryst og på grunn av det lave saltinnholdet må den lagres frossen. 

Ren medisin

Ordet matjes stammer fra det nederlandske ordet ’maagd’ som betyr jomfru. Hovedmarkedet for matjessild er Nederland og Tyskland, men nesten all produksjon skjer i Norge. Hele 140 millioner matjessild produseres årlig i Rogaland. Før ble alt eksportert, men nå kan også kundene Jacob ́s få nyte denne gaven fra havet, som smaker mye mer som klassisk sjømat enn som spekesild. Den selges kun ferdig filetert i fryst tilstand og er serveringsklar straks den er tint.

Det er nesten unødvendig å si at denne fisken er rene helsekosten. Matjessild inneholder mange flerumettete fettsyrer. Disse er som kjent gode for kroppen. I tillegg inneholder matjessild mye proteiner, vitaminene A, B1, B2, B6, B12, C, D og E, samt mineralene natrium, kalium, kalsium og jod.

Populær nasjonalrett

I Nederland er matjessild meget populær. Den spises på gaten som hurtigmat, hjemme som lunsjrett og på restaurant som forrett. På sommerstid blir det organisert ”haringparties” (silde- fester) der politikere, forretningsfolk og andre interessenter møtes, skaper nettverk, spiser matjessild og drikker øl og genever. I Norge passer matjes fint sammen med samme tilbehør som vi bruker til rakfisk, og en god akevitt passer godt til smaken.