Alt av sild hører julen til

Julesild, kryddersild, fruktsild, glassmestersild, sherrysild, mormors sild, sennepsild, sild i dill, rødbetsild, karrisild, tomatsild og akevitsild. Eller kanskje hjemmelagde sild? Sild hører uansett julen til.

Den tidligere fattigmannskosten, sild og poteter, var sentral da kyst-Norge overlevde på denne kombinasjonen. Havets sølv, den skinnende blanke og feite silden, har vært fisket fra Atlanterhavet opp til Island i mer enn 100 år og bidratt sterkt til Islands økonomiske utvikling. Likevel var det Norge som lenge var den store sildekongen i Europa.

Sild vous plaît

Men tidene forandrer seg. Mens norske fiskere årlig henter opp 1,1 millioner tonn sild, blir kun noen sildebiter igjen her til lands – og disse havner stort sett som kryddersild på påleggsglass. Resten blir eksportert. Derfor er ikke spekesild lenger vanlig middagsmat – og særlig ikke blant de unge. Dette gjenspeiler også menyene på Norges spisesteder, som ikke prioriterer den blanke fisken som har gjort mang en norsk fisker rik. Men vi lar oss gjerne inspirere av det svenske lunsj- og julebordet og spiser sild i biter, tilsatt en eller annen fristende smakstilsetning. Tar du derimot en tur til Paris, vil du oppleve hundrevis av restauranter med en innbydende og variert sildemeny – der selve råvaren sannsynligvis er fisket av dine landsmenn.

Hos oss får du kjøpt både sild som fileter og i utallige smaksvarianter til glede for julegjestene. Vil du lage din egen julesild, bistår våre eksperter i fiskediskene så gjerne!

Sildeoppskrifter

Appelsinsild
Julegløggsild
Julesild
Kryddersild
Rømmesild
Sennepssild
Solskinnssild
Sursild
Tomatsild