Rakfisk

Rakfisk er en norsk mattradisjon som stammer fra middelalderen, og den er en kjær forrett for mange i desember.

Rakfisk passer ypperlig som forrett til julematen, og den serveres på mange matbord i desembermåned. Navnet stammer fra det norrøne ordet rakr som betyr fuktig eller oppblødt. Og det er nettopp det denne bearbeidede fisken er.

Lagret i flere måneder 

Fisken lagres i butt (kar) i flere måneder for å få den unike smaken. Mens de ligger i butten sammen med en spesiell saltblanding dannes en væske eller lake, og det er denne som gjør fisken så spesiell. I dag kan du få kjøpt både mild, lagret og vellagret rakfisk, hvor den milde har stått i ca tre-fire måneder og den vellagrede har stått i opptil et år. Her får du oppskriften på hjemmelaget rakfisk.

Nordlig tradisjon

Tradisjonen med å rake fisk foregår hovedsakelig omkring polarsirkelen på den nordlige halvkule. Dette stammer fra at man tidligere gravde ned fisken eller la den i jordkjellere for å få en jevn jordtemperatur på ca 4 grader. Og her i nord er temperaturen ganske lav sammenlignet med den sørlige halvkule.

Villørret

Den beste fisken å bruke til raking er villørret og fjellørret, men det lages også rakfisk av laks, sild og hai i tillegg til sik.