Tradisjonell skrei
Vi har spist mølje av skrei like lenge som lofotfiske har pågått. Her får du vår oppskriften på retten servert med kokte gulrøtter, poteter og sandefjordsmør.
Slik gjør du
Rogn
Begynn med rognen. Den tar lengst tid å tilberede.
Skyll rognen godt i kaldt vann og pakk den stramt inn i matpapir. Surr gjerne en hyssing rundt. Kok opp vann og salt og la rognen trekke i 30-45 minutter, avhengig av størrelse.
Poteter og gulrøtter
Del gulrøttene i pene skiver. Kok opp vann og kok potene og gulrotbitene til de er møre.
Lever
Det er viktig å rense leveren for sener og hinner og samtidig beholde stykkene nokså hele. Store sukkerbitstørrelser er ideelt. Skyll ferdig delte leverbiter godt i rennende vann.
Kok opp 6 dl vann med salt, 7% eddik, pepper, laurbærblad og løk. Legg i leveren og la det den trekke i 5-10 minutter til den er fast.
Skreiskiver
Kok opp vann, pepper, laurbærblad og salt.
Legg i fiskeskivene, kok opp og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den "flaker" seg, ca. 7-10 minutter.
Sandefjordsmør
Kok fløte til over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter. Pass på hele tiden slik at det ikke koker over.
Ta kjelen av varmen og visp inn smøret i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.
Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.
Anrett skreiskivene på varme tallerkener sammen med skiver av rogn og lever, kokte poteter og gulrøtter. Serveres med sandefjordsmøret.