Tradisjonell skreimølje

Tradisjonell skreimølje
Lett
40-60 min

Når skreien strømmer til den nordlige delen av kysten er det på tide å kose seg med tradisjonell skreimølje. Få ting smaker så godt som skrei med rogn og lever.

Slik gjør du

Rensk fiskeskivene godt for blod og mørke hinner.

La dem gjerne ligge i kaldt vann 1 times tid før koking.

Pass på at rognen er hel. Den skal dessuten ikke være for stor og grov, da er den gyteferdig og ikke så god. Finkornet rogn er den beste. Vask rognen og klipp bort eventuelle slintrer.

Vask rognen og klipp bort eventuelle slintrer. Stryk tommelen langs blodåren i retning spissen på rognen, da presses blodet ut og rognen blir mer delikat. Legg rognen på et stykke matpapir og dryss salt over.

Pakk rognen inn i papiret, legg den i kaldt vann, kok opp, skru ned varmen og la rognen trekke 20-30 minutter, avhengig av størrelsen.

Legg leveren i kaldt vann i ca, 1 time.

Trekk av den tynne hinnen på leveren, da vil eventuelle snyltere følge med.

Klyp biter av leveren med fingrene, men pass på at blodårene ikke går i stykker. De trekkes ut av leveren etterpå.

Kok opp vann til fisken. Tilsett salt og eddik og legg i fiskestykkene.

Kok opp, trekk kokekaret til side og la fisken trekke i 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene.

Bruk kokevann fra fisken (ta det av når fisken har kokt opp) til å koke lever i.

Tilsett løk og pepper. Legg i leveren og kok opp.

Hell på kaldt vann, kok opp igjen og gjenta dette tre ganger.

Kokt på denne måten, slipper leveren fettet og smaken kommer godt frem.

Server skreien nykokt og rykende varm med rogn og lever, kokte gulrøtter og gode, melne poteter.