Skreimølje

Skreimølje

Ordene torskelever og skreilever, skreirogn og torskerogn, brukes gjerne litt om hverandre, og siden skrei er en variant av torsk er ingenting feil. Spør om hjelp i din butikk for å få de beste råvarene.

Lett
40-60 min

Skreimølje er en klassisk måte å tilberede vinterens dyrebare råvare skrei på, sammen med lever og rogn. Vi gir deg oppskriften på ekte tradisjonsmat med nydelig skrei fra Barentshavet.

Slik gjør du

Start med å koke torskerognen. Pakk rognen i matpapir eller plastfolie slik at den holder formen under koking. Kok opp 1 liter vann og ha i 1 ss salt. Legg i rognen og la den trekke på svak varme i ca. 40 minutter til den er ferdig kokt.

Dekk mandelpotetene med vann og ha i litt salt. Kok på svak varme til potetene er møre. Kok gjerne potetene med skall, så beholder de både form og vitaminer.

Kok opp en stor kjele med vann og tilsett ½ dl salt og ½ ss eddik pr liter vann. Ha i 1 ts hel sort pepper og laurbærblad. Skru ned varmen og legg i fiskeskivene. La trekke i ca 5-10 minutter til fisken akkurat er gjennomkokt.

Rens leveren og del den i små biter. Legg bitene i en kjele. Når torskeskivene er kokt tar man 2 dl av kokekraften fra skreien over leveren og la trekke på svak varme i 5 minutter.

Server skreien med skiver av rogn, lever og nykokte poteter. Strø over finhakket persille eller gressløk rett før servering.