Golden Delicious

Golden Delicious er et middels stort, konisk eple. Fargen varierer fra grønn til nesten helt gul. Fruktkjøttet er sprøtt med søt, mild smak.

Oppbevaringstemperatur

1 - 2°C

Oppbevaring

Holdbarhet på epler kan variere en del i forhold til sort, dyrkningsland og lagringsbetingelser. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre for dette, så tabellen tar for seg oppbevaring i butikken. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. For all oppbevaring er det viktig å holde temperaturen så lav som mulig og riktig luftfuktighet.

Varebeskrivelse

Golden delicious er manges favoritt! Dette eplet er blant de mest solgte eplene, og er lett gjenkjennelig med sine fem karakteristiske groper rundt stilken.  Golden delicious-eplet er lysegrønt til gult, og noen har et vagt, lyserødt kinn på siden som følge av varme dager og kjølige netter.

Bruksområde

Eplet er godt å spise naturell; mykt, saftig og aromatisk, og smaken er mild og søt. Golden delicious egner seg også godt til oppvarming, for eksempel i paier og kaker, bakt og i eplesaus.

Egenskaper

Eple er kalorifattig og rik på fiber. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Flest C-vitaminer finner vi rett under skallet, så spis epler med skallet på. Det kan også nevnes at lagringsepler inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

Kvalitetskrav

Eple skal være fast i konsistensen og fri for støtskader. Det skal være helt og blankt, ha stilken på, og uten tegn til innskrumpning eller mørke flekker. Kvaliteten kan variere i forhold til sort og dyrkningssted, men størrelsen i kassen skal være jevn. Det er også verdt å merke seg at de fleste norske sorter bør ha en lang og varm sommer for å få best smak og utseende.

Råvareinformasjon fra frukt.no

Råvarer epler